SEGRE

ECONOMIA GLOBAL

El G7 aconsegueix un històric acord per crear un impost mínim del 15% a multinacionals

Pretén que les corporacions transfrontereres no puguin traslladar beneficis a països amb reduïda pressió fiscal || Intenta evitar una “carrera a la baixa” en la política de tributs, com el cas d'Irlanda

Foto de família dels ministres de Finances dels set països més rics del món (G7), reunits ahir a Londres.

Foto de família dels ministres de Finances dels set països més rics del món (G7), reunits ahir a Londres.HENRY NICHOLLS / PA WIRE / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres de Finances del G7, que agrupa el Canadà, EUA, el Japó, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, van arribar ahir a un “històric” acord per fixar les bases de la nova fiscalitat internacional mitjançant la instauració d’un impost mínim universal del 15% per a les grans corporacions. L’amfitrió de la cita, el ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, va confirmar el pacte aconseguit a Londres i va explicar que busca construir un camp de joc equilibrat per a les empreses globals. “Després d’anys de debat, s’ha arribat a un acord històric per a la reforma del sistema fiscal global perquè s’ajusti a l’era digital global”, va destacar Sunak.

Empreses globals com Amazon, Google o Facebook seran les més afectades, ja que ara legalment poden tributar en un país amb condicions fiscals avantatjoses el negoci que generen en altres països. Amb aquest canvi, els països rics busquen evitar una “carrera a la baixa” en les polítiques fiscals, com és el cas d’Irlanda, un dels països que més empreses han atret amb un impost de societats del 12,5%.

Irlanda demana que l’acord satisfaci tant els grans com els petits països

A més, aquesta norma pretén que les empreses paguin als països en els quals venen els seus productes i serveis i no on declarin els beneficis.

La iniciativa és “per ajustar-se a l’era digital global, però sobretot per garantir que les empreses adequades paguin els impostos adequats als llocs adequats”, va destacar Sunak, que va qualificar el canvi de “sísmic”.

A nivell tècnic, l’acord inclou el “pilar 1”, que especifica que serà d’aplicació a les empreses multinacionals amb almenys un 10% de marge de beneficis. El 20% de qualsevol benefici que estigui per sobre serà considerat com a generat al país d’origen de l’activitat i gravat en conseqüència, segons el G7.

El “pilar dos” implica que els governs es comprometen a un impost de societats global mínim del 15 per cent per evitar que els països competeixin entre si a la baixa en fiscalitat.

La reunió del G7 serà seguida la setmana que ve de la cimera dels líders del G7, que es reuniran de l’11 al 13 de juny. Així doncs, malgrat que el G7 no té un paper formal en el procés de discussió de la nova fiscalitat internacional, un pacte al si d’aquest grup suposaria un poderós impuls per aconseguir un acord en les negociacions formals que s’estan desenvolupant en aquest sentit al G20 i a l’OCDE.

En aquest sentit, els Estats Units han rebaixat les seues aspiracions sobre un impost mínim de societats a nivell global, reduint-les del 21% a una taxa efectiva del 15 per cent amb la finalitat d’ampliar el consens en aquest sentit.

La secretària del Tresor dels Estats Units va assenyalar que “aquesta taxa mínima global posa fi a la carrera a la baixa de l’impost de societats i garanteix justícia per a la classe mitjana i els treballadors de tot el món”. El ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, es va felicitar per l’acord, una “revolució fiscal” que podria servir de base per aconseguir “un acord de més abast” entre els països del G20. El president espanyol, Pedro Sánchez, considera que el nou sistema fiscal permetrà més contribució de les grans empreses.

El ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe, va dir a Twitter que qualsevol acord ha “de satisfer les necessitats dels països petits i dels grans, dels desenvolupats i els que estan en desenvolupament”.

madrid

Un portaveu de Google, una de les empreses que resultarien afectades per l’acord al qual han arribat els països del G7, va expressar el seu “fort suport al treball que s’està fent per actualitzar les normes fiscals internacionals”.

“Esperem que els països continuïn col·laborant junts per garantir un acord equilibrat i durador que es tanqui aviat”, va afegir.

Per la seua banda, Facebook va assegurar que “sempre ha demanat una reforma de les normes fiscals globals. Donem la benvinguda a l’avanç important aconseguit pel G7”, va apuntar el vicepresident per a assumptes globals de Facebook i exviceprimer ministre britànic Nick Clegg. “L’acord és un primer pas significatiu cap a la seguretat per als negocis i per enfortir la confiança pública en el sistema fiscal global”, va afegir.

Segons va assenyalar un portaveu d’Amazon, “un procés dirigit per l’OCDE que creï una solució multilateral ajudarà a donar estabilitat al sistema fiscal internacional. L’acord del G7 representa un pas endavant en l’esforç per aconseguir aquest objectiu”.

Les sis grans tecnològiques –Microsoft, Amazon, Facebook, Google, Netflix i Apple– han estat acusades durant molt temps d’eludir el pagament de desenes de milers de milions d’euros d’impostos en l’última dècada sobre milers de milions en ingressos segons es pot intuir a partir de les xifres comunicades als informes financers anuals, segons The Guardian.

tracking