SEGRE

PANORAMA

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'euros

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d’euros

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'euros

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'eurosEFE/ Enric Fontcuberta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE), el transportista i operador del sistema elèctric espanyol, posarà en marxa entre aquest any i el que ve inversions en Catalunya que sumen un total de 102 milions d’euros.

En una entrevista amb Efe, el delegat a Catalunya de REE, José Ignacio Lallana, explica que la companyia invertirà 66 milions d’euros en el nou eix Mangraners-Begues, una línia de 220 kV que començarà a construir-se en la segona meitat de 2022, i que destinarà uns altres 36 milions des d’aquest any a una nova subestació a Barcelona per donar servei a Zona Franca i al barri de La Marina.

REE està pendent de la nova planificació energètica per al període 2021-2026, en la qual el Govern té l’última paraula, per la qual cosa a aquests 102 milions, que es donen per fets, caldrà sumar les inversions addicionals que s’autoritzin per millorar la xarxa de transport d’energia elèctrica a Catalunya.

I és que REE és el transportista i al mateix temps operador del sistema elèctric espanyol, és a dir, la companyia que ha de garantir la seguretat i continuïtat del sistema elèctric i gestionar el transport d’energia en alta tensió, perquè després les distribuïdores portin aquesta energia des de les xarxes de transport fins els habitatges -mitjançant les línies de distribució-, i les comercialitzadores l’embenen als consumidors.

El primer d’aquests projectes "molt significatius" per a Catalunya és l’anomenat eix Mangraners-L’Espluga-Begues, "el projecte més ambiciós de REE a Catalunya des de la interconnexió elèctrica amb França", que va entrar en servei el 2015, destaca el directiu.

Es tracta de desmuntar la línia actual i aixecar-ne una de nova amb més potència, encara que la tensió de la infraestructura continuarà sent la mateixa, 220 quilovolts, una obra d’especial dificultat, perquè recorre 117 quilòmetres de les províncies de Lleida, Tarragona i Barcelona.

La nova línia tindrà "un 25 % menys de suports" -torres elèctriques- que l’actual i les obres haurien de començar "en el segon semestre de 2022", assenyala Lallana, que assegura que el projecte s’ha consensuat amb una vintena de municipis i que hauria d’estar acabat "al llarg de 2024".

"Es tracta de construir una nova línia, millorant tant el subministrament elèctric com el traçat existent", sosté Lallana, que recorda que d’aquesta línia penja l’alimentació de la zona nord de Tarragona.

El gruix del traçat ja compta amb l’autorització ambiental corresponent, tret d’en una zona en la qual s’està analitzant com adaptar la línia elèctrica per no alterar l’hàbitat de l’àguila astor perdicera.

D’altra banda, REE ha començat a construir a la Zona Franca la subestació Ronda Litoral, una instal·lació de 220 kV, de transport i distribució, que estarà alimentada per tres línies i que hauria d’estar acabada "a finals de 2022 o principis de 2023".

Lallana precisa que ja han començat les obres de dos de les tres línies que han d’alimentar la subestació -s’ha demanat també autorització administrativa per a la tercera línia-, i que s’estan tramitant els permisos per poder començar les obres de construcció de la pròpia subestació "després de l’estiu".

Es tracta d’una infraestructura també clau perquè recolzarà "tots els desenvolupaments urbanístics al barri de La Marina", donar servei a noves necessitats de la Zona Franca i fins i tot estarà preparada per "donar suport a la futura electrificació del Port de Barcelona".

L’any passat REE va invertir 15 milions en Catalunya, un exercici que Lallana assegura que va ser "complicat" per la pandèmia de coronavirus i perquè a començaments de gener l’hucarán Glòria va provocar la caiguda de diverses torres a la província de Girona.

"Gràcies a la inversió feta en els últims anys en la interconnexió elèctrica amb França es va poder continuar tenint alimentació elèctrica", remarca Lallana.

D’altra banda, REE continua executant compromisos associats a la construcció de la interconnexió amb França, com el desmuntatge del tram de 220 kV que anava entre Vic (Barcelona) i Juià (Girona), que s’està acabant, i el de la línia de 132 kV entre Juià i Figueres (Girona), que arrancarà aquesta tardor.

Quant a la decisió de la Generalitat i d’administracions locals de Girona de presentar una esmena a la proposta de desenvolupament de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-26, a l’oposar-se a l’actual traçat de la línia de Muy Alta Tensión (MAT) entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, Lallana subratlla que REE "estudiarà les alternatives" proposades i buscarà el "consens" entorn d’aquest ramal.

"Aquesta infraestructura és necessària. No és un caprici de REE. Al territori s’han detectat unes necessitats energètiques i cal cobrir-les", afegeix el directiu, que recorda que en els últims anys la demanda elèctrica ha crescut a la província de Girona.

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'euros

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'eurosEFE/ Enric Fontcuberta

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'euros

REE posarà en marxa inversions en Catalunya per 102 milions d'eurosEFE/ Enric Fontcuberta

tracking