SEGRE

PANORAMA

Iceta creu que els indults arribaran abans de l'estiu

Iceta ha recordat que els líders independentistes porten tres anys i mig a presó i ha apuntat que "probablement" seguiran inhabilitades després dels indults

Iceta, primer ministre vacunat contra la covid-19

Iceta, primer ministre vacunat contra la covid-19EFE/Fernando Alvarado/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que els indults als presos independentistes arribaran abans de l'estiu i ha afirmat que la seva formació assumeix el "cost" que poden suposar. En una entrevista a la Ser també ha relativitzat les proclames de l'independentisme sobre el possible retorn a la unilateralitat perquè tornar a trencar la "legalitat" -ha dit- suposaria noves condemnes. També ha restat importància al fet que alguns barons del PSOE es mostrin contraris als indults, i ha apuntat que malgrat que "sens dubte que serà una mesura controvertida", "tot el que ens acosti al retorn de la política és bo".

Iceta ha recordat que els líders independentistes porten tres anys i mig a presó i ha apuntat que "probablement" seguiran inhabilitades després dels indults. Ha afirmat que el govern espanyol i el PSOE assumeixen el cost de la mesura tot recordant que altres decisions de gran abast -que no ha volgut comparar amb la dels indults, però ha citat- com la legalització del PC, la reconversió industrial i la decisió sobre l'OTAN van tenir cost. "En política ens hi hem d'acostumar" i el govern espanyol ha d'adoptar "la decisió més adequada i patir la crítica per això".

Pel que fa a les manifestacions dels líders independentistes, com la d'aquest diumenge del vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, parlant de la unilateralitat, Iceta ha apuntat que "no ho posen fàcil", però ha afirmat que "no faran res unilateral". "Si es tornen a cometre delictes, es torna a anar a un tribunal, a rebre una pena i no s'avança en el seu objectiu", ha dit, perquè "no es demana a ningú que canviï d'opinió, però sí que s'ajusti a la llei, i això és el que l'independentisme està fent com a mínim des que governem els socialistes".

En aquest marc ha recordat que el procés independentista va tenir lloc quan va governar el PP. "No dic que fos culpa seva, dic que va passar mentre ells governaven", perquè "no fer res ens porta on ens va portar". Segons Iceta, la manifestació del pròxim diumenge a Colón és un 'dejavu'.

Iceta també ha apuntat que, per la seva personalitat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, és un dels líders "més adequats" per poder fer un diàleg, "Crec que cal donar un espai i una oportunitat", perquè "l'independentisme té majoria parlamentària i per tant té dret a governar".

Pel que fa a la reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez i la taula de diàleg, ha afirmat que no té informació sobre les dates ni tampoc de si ell formarà part de la taula.

tracking