SEGRE

DIPLOMÀCIA RESTRICCIONS

Espanya minimitza el veto de Rabat al Pas de l'Estret

Emmarca la decisió en motius de seguretat per la pandèmia || Els vols entre els dos països es reprendran el dia 15

Vehicles esperant pujar a un ferri en l’operació del 2019.

Vehicles esperant pujar a un ferri en l’operació del 2019.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va expressar ahir el seu respecte per la decisió del Marroc de suspendre per segon any consecutiu l’operació Pas de l’Estret des dels ports espanyols, que va emmarcar en el context de la pandèmia de coronavirus. “És una decisió que respectem i que es produeix en un context de pandèmia en la qual cal extremar la màxima seguretat”, van assenyalar fonts del ministeri d’Exteriors, que van incidir que l’esquema que va anunciar diumenge el país veí “és similar al de l’any anterior”.

Rabat va prendre de manera unilateral la decisió que el retorn dels marroquins que viuen a l’estranger per via marítima es realitzarà “a partir dels mateixos punts de trànsit marítim de l’any passat”. Els esmentats ports van ser Seta (França) i Gènova (Itàlia), la qual cosa deixa fora els espanyols.

Els ports d’Algesires, Tarifa, Motril, Almeria i Ceuta preveuen abundants pèrdues a causa del veto

El Marroc va justificar aquesta mesura, que es produeix enmig d’una crisi bilateral provocada per l’acollida a Espanya del líder del Front Polisario, assegurant que aquells que decideixin agafar un vaixell en direcció al regne alauita hauran de presentar una PCR negativa en el moment de l’embarcament i se’ls sotmetrà a una altra mentre estiguin a bord. I que, per tant, atesa la brevetat dels trajectes des dels ports del sud d’Espanya dels quals parteixen els ferris amb els ports marroquins, no hi hauria temps per poder realitzar aquesta segona prova diagnòstica.

Així doncs els ports que es veuran més afectats per la decisió seran els d’Algesires, Tarifa, Motril, Almeria i Ceuta, que deixaran de rebre per segon any consecutiu els emigrants marroquins, la qual cosa suposarà abundants pèrdues. El 2019, últim any en què es va produir el pas, més de 3,3 milions de persones i més de 760.000 vehicles van creuar des d’aquests punts d’Espanya al país africà.

D’altra banda, els vols amb origen i destinació al Marroc es reprendran el 15 de juny per a un ampli llistat de països, entre els quals figura Espanya. Per entrar-hi, s’haurà de presentar certificat de vacunació o tenir una PCR negativa.

tracking