SEGRE

PROCÉS REACCIONS

JxCat i la CUP es desmarquen de Junqueras i defensen no renunciar a cap via pacífica

Junts censura tuteles del líder republicà sobre Aragonès i fins i tot parla de risc per a l'estabilitat del Govern || Els cupaires adverteixen que la Moncloa mai s'obrirà a pactar un referèndum

ERC i JxCat es van asseure ahir al Consell Executiu amb discrepàncies per la carta d’Oriol Junqueras.

ERC i JxCat es van asseure ahir al Consell Executiu amb discrepàncies per la carta d’Oriol Junqueras.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat va advertir ahir ERC que la carta del president dels republicans, Oriol Junqueras, qüestionant la via unilateral pot posar en risc l’estabilitat del Govern de la Generalitat, atès que en l’acord de coalició es mantenen obertes totes les vies per aconseguir la independència. A més, Jordi Sànchez, secretari general de la formació, va acusar Junqueras, amb el qual comparteix centre penitenciari, de voler “tutelar” el president, Pere Aragonès, després de “setmanes i setmanes parlant dels riscos de les tuteles sobre la presidència de la Generalitat”. També la CUP va lamentar que ERC deixi de banda la unilateralitat i va advertir que la Moncloa mai concedirà a Catalunya un referèndum pactat. Mentrestant, des de les files republicanes van insistir que Junqueras només “va posar l’accent” en el diàleg, sense renunciar a cap camí. La Moncloa, per la seua part, va aplaudir el gir de Junqueras i va avançar que la reunió entre Aragonès i Pedro Sánchez, cap de l’Executiu espanyol, serà abans de la concessió dels indults.

Albert Batet, líder de JxCat al Parlament, va explicar que el pacte de coalició entre republicans i juntaires deixa obertes totes les vies per aconseguir la independència. D’aquesta forma, a l’aparcar Junqueras la unilateral, va insinuar que es podria comprometre l’estabilitat de la Generalitat.

Per la seua part, Sànchez va censurar el “gir de guió” d’ERC i va criticar Junqueras per aspirar a “tutelar” el president Aragonès. “Cal deixar clar que la decisió personal de Junqueras expressada en una carta no té la força de modificar l’acord de legislatura entre ERC i JxCat”, va sentenciar.

Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés, va qualificar el seu partit de soci “fiable” però va advertir que la via del diàleg no té recorregut perquè Espanya mai concedirà a Catalunya un referèndum. En canvi, Marta Vilalta, portaveu d’ERC, va subratllar que no abandonen la via unilateral, sinó que ara “posen l’accent” en el diàleg a l’entendre que és el camí “més convenient”.

La Moncloa, per la seua part, va celebrar el gir d’ERC i va avançar que la cimera de Sánchez i Aragonès serà abans dels indults.

"Cuixart i Sànchez són líders socials i les penes són desproporcionades"

La sentència del Tribunal Constitucional que confirma la condemna al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i a Jordi Sànchez, expresident de l’ANC, que es va publicar íntegrament ahir, corrobora la resolució que es va avançar fa uns dies i, com va ocórrer en la resta de recursos ja resolts dels líders independentistes condemnats per l’1-O, dos magistrats van discrepar de la resta, es van oposar a beneir la resolució del Suprem i van carregar contra l’alt tribunal.

Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, jutges de l’ala progressista, van denunciar que el Suprem va imposar penes “severes” a Cuixart i a Sànchez davant de l’exercici del dret fonamental de reunió, provocant “un indesitjat efecte de desànim” a l’hora d’exercir-lo. A més, subratllen que els magistrats del Suprem podrien haver interpretat els fets i la llei “d’una forma més conforme amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans”. Al contrari, la resta dels seus col·legues del Constitucional van confirmar els arguments del Suprem i van afirmar que les penes de presó que se’ls van imposar van ser les adequades.

Per la seua part, Carles Mundó i Meritxell Borràs, consellers de la Generalitat quan es va proclamar la independència el 27 d’octubre del 2017, i Santi Vila, que va dimitir uns dies abans, compleixen avui la condemna de 20 mesos d’inhabilitació que els va imposar el Suprem per desobediència en el marc del judici per l’1-O.

D’altra banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va comparèixer ahir al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, citada en la causa que investiga 29 excàrrecs del Govern pels preparatius de l’1-O, però no va declarar per la seua condició d’aforada des que va prendre possessió del càrrec.

ERC i JxCat es van asseure ahir al Consell Executiu amb discrepàncies per la carta d’Oriol Junqueras.

ERC i JxCat es van asseure ahir al Consell Executiu amb discrepàncies per la carta d’Oriol Junqueras.ACN

tracking