SEGRE

BALCANS JUDICI A LA HISTÒRIA

La Haia ratifica la cadena perpètua de Ratko Mladic per genocidi

Entre d'altres, per la massacre de 8.000 musulmans a Srebrenica el 1995 || La UE i els EUA aplaudeixen la sentència, “clau” en la història del Continent europeu

El general serbobosnià Ratko Mladic escolta la lectura de la ratificació de la seua cadena perpètua.

El general serbobosnià Ratko Mladic escolta la lectura de la ratificació de la seua cadena perpètua.EFE/EPA/JERRY LAMPEN / POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals (MTPI) va ratificar ahir la condemna a cadena perpètua de l’exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic pel genocidi de Srebrenica, en el qual van morir uns 8.000 musulmans, i per altres crims de guerra i de lesa humanitat.

El veredicte va tombar una per una les al·legacions de la defensa, que havia demanat l’absolució de Mladic o, en el seu defecte, una reducció de la condemna o la repetició del judici.

Conegut com El carnisser dels Balcans, Mladic va ser present al tribunal, va fer gestos de negació al principi de la sessió i va abaixar el cap quan va haver d’aixecar-se per escoltar la sentència en segona instància, que és definitiva.

Segons la defensa, en la condemna de Mladic figuraven una sèrie de successos durant la guerra de Bòsnia, com ara bombardejos i incidents amb franctiradors, que no s’haurien de vincular amb el paper de Mladic com a cap militar.

Tanmateix, en el veredicte es va concloure que els advocats de l’exlíder serbobosnià “no van poder demostrar cap error en l’avaluació” de la sala que el va condemnar en primera instància, el novembre del 2017, va dir la jutge d’apel·lacions Prisca Matimba Nyambe, que va fer la lectura pública de la sentència en segona instància.

Els jutges van desestimar també una petició de la Fiscalia per afegir una segona condemna de genocidi per una campanya militar en cinc municipis de Bòsnia, entre els anys 1992 i 1995, per expulsar els no serbis.

Als afores del tribunal, minuts abans de la lectura de la sentència, es va produir un breu moment de tensió per la presència d’un home que va intentar desplegar uns cartells a favor de Mladic i va tenir un intercanvi verbal amb un representant de les víctimes.

Val a recordar que Mladic està detingut des de l’any 2011 a la unitat de detenció de les Nacions Unides a la Haia, tot i que encara es desconeix on complirà la condemna.

En aquest sentit, la Unió Europea i el Govern dels Estats Units van saludar la confirmació de la cadena perpètua contra Mladic en el que van qualificar de “judici clau” en la història del Continent europeu.

tracking