SEGRE

CONGRÉS LLEI RIDER

El Congrés aprova la 'Llei rider' que dona tres mesos a les plataformes per contractar els seus repartidors

El text prospera amb el suport del PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDeCAT i CUP i l'oposició de PP, Vox i Cs

Imatge d’arxiu d’un repartidor de Glovo a Lleida.

Imatge d’arxiu d’un repartidor de Glovo a Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés ha donat llum verda aquest dijous a la 'Llei rider' que estableix que els repartidors de les plataformes digitals són personal 'laboral'.

Durant el debat, el text ha comptat amb el suport del PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, Bildu, CUP, Més País i Compromís, entre altres, mentre que el PP, Vox i Cs hi ha votat en contra.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que aquesta és una norma "pionera internacionalment" que vol ser "un canvi de paradigma social" per adaptar el dret a treballar al SXXI i a les noves relacions laborals a les plataformes. "Les persones tenen dret a saber qui adopta les decisions que les afecta encara que el cap s'amagui darrere un logaritme", ha afirmat.

El text, que s'ajusta a la doctrina del Tribunal Suprem, fixa que els sindicats hauran de ser informats dels algoritmes que poden afectar les condicions laborals dels treballadors. La llei va partir d'un acord del govern espanyol amb els sindicats i la patronal i entrarà en vigor d'aquí a tres mesos, de manera que les empreses del sector com Glovo, UberEats o Deliveroo tindran fins a l'agost per regularitzar la situació dels repartidors.

La llei s'aplica a les plataformes de repartiment, i per tant no es limita a les que ofereixen menjar a domicili. El setembre del 2020 el Tribunal Suprem ja va emetre una sentència fruit d'un recurs dels repartidors de Glovo que establia que els repartidors d'aquestes plataformes tenen una relació laboral amb l'empresa, i no se'ls pot considerar autònoms.

Estableix que les empreses han de donar transparència als logaritmes que utilitzen que incideixen en les condicions de treball.Segons Díaz, la llei "s'integra a la filosofia i els compromisos marcats al pla de recuperació" i situa l'estat entre els països que més ràpidament han respost a les noves maneres de produir i de treballar. "Els logaritmes no són ens inqüestionables, sinó que els han dissenyat, i els seus criteris han de ser transparents perquè poden ser discriminatoris i anar en contra dels objectius pretesos per la legislació laboral", ha afirmat la ministra.

El text ha comptat amb el suport del PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu, Més País i Compromís, mentre que PP, Vox i Cs s'hi ha oposat. Paral·lelament un centenar de repartidors pròxims a les posicions de les plataformes s'han concentrat a les portes del Congrés per reclamar que es mantingui la condició d'autònoms d'aquests treballadors.

tracking