SEGRE

ECONOMIA ESCÀNDOL

Els més rics dels EUA paguen poc o res en impostos federals

Segons dades filtrades per una ONG del Servei Nacional de Rendes || Els multimilionaris Elon Musk, Jeff Bezos o George Soros, entre els beneficiats

Elon Musk.

Elon Musk.BRITTA PEDERSEN / DPA-ZENTRALBILD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització sense ànim de lucre ProPublica ha denunciat que els multimilionaris nord-americans com Jeff Bezos, Elon Musk, Warren o George Soros Buffet paguen uns impostos federals molt baixos o nuls en comparació amb el desorbitat creixement de les seues fortunes.

Segons un article elaborat a partir de les declaracions d’impostos al Servei Nacional de Rendes (IRS en anglès) durant un període de tres dècades, aquestes dades “agafades en conjunt, ensorren el mite fonamental del sistema fiscal nord-americà que tots paguen la seua part justa i els nord-americans més rics paguen més”.

“Els registres de l’IRS mostren que els més rics poden, de manera perfectament legal, pagar impostos sobre la renda que representen només una petita fracció dels centenars de milions, si no milers de milions, amb els quals les seues fortunes creixen cada any”, subratlla ProPublica. De mitjana, una llar nord-americana guanya 70.000 dòlars anuals bruts i paga un 14% en impostos federals, encara que hi ha estats i comtats que cobren, a més, els seus propis impostos.

Segons ProPublica, el 2007 i el 2011, el fundador d’Amazon, Bezos, no va pagar impostos sobre els seus ingressos, de la mateixa manera que el cofundador de Tesla, Musk, el 2018, i que el financer George Soros no van fer contribucions durant tres anys consecutius.

ProPublica va afirmar, així mateix, que les 25 persones més riques dels EUA paguen, de mitjana, molt menys que la majoria dels treballadors, als quals es descompten els impostos de l’Assegurança Social i Medicare dels seus sous. Segons aquesta ONG, la riquesa d’aquests magnats es deriva de l’elevat valor dels seus actius, principalment accions i propietats, i que la revalorització d’aquests actius no està subjecta al pagament d’impostos mentre el seu posseïdor no els vengui.

Aquesta és la principal raó per la qual les 25 persones més riques, segons la revista Forbes, van veure com les seues fortunes van créixer 401.000 milions de dòlars entre el 2014 i el 2018, però només van pagar 13.600 milions de dòlars en aquell període, és a dir, un 3,4% del total.

El Govern nord-americà ha iniciat investigacions després de la divulgació dels documents de l’IRS.

Elon Musk.

Elon Musk.BRITTA PEDERSEN / DPA-ZENTRALBILD

Elon Musk.

Elon Musk.BRITTA PEDERSEN / DPA-ZENTRALBILD

tracking