SEGRE

CIMERA DIPLOMÀCIA

La UE i els EUA s'alien en la necessitat d'investigar l'origen de la pandèmia

Hores abans que avui arranqui al Regne Unit la cimera del G7 || Biden adverteix Johnson que no arrisqui la pau a Irlanda del Nord a causa del Brexit

Joe i Jill Biden passegen amb Boris Johnson i la seua dona, Carrie, a Carbis Bay.

Joe i Jill Biden passegen amb Boris Johnson i la seua dona, Carrie, a Carbis Bay.EFE/EPA/HOLLIE ADAMS / POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va defensar ahir la necessitat d’investigar quin ha estat l’origen de la pandèmia de coronavirus, com ja ha demanat també els EUA. “El món té el dret de conèixer què va passar exactament per treure’n lliçons i donem suport a tots els esforços per aconseguir aquesta transparència i conèixer la veritat”, va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una roda de premsa prèvia a la cimera del G7 que començarà avui al Regne Unit.

La petició per continuar investigant l’origen de la pandèmia arriba després de la missió que l’OMS va enviar a la ciutat xinesa de Wuhan –en la qual suposadament va sorgir el SARS-CoV-2–, que ha deixat dubtes en la comunitat internacional sobre les seues conclusions, a causa de la pressió de Pequín.

A més se suma el fet que el president dels EUA, Joe Biden, hagi demanat als seus serveis d’intel·ligència que redoblin els esforços per conèixer l’origen del virus, després de guanyar força de nou la teoria que va sorgir en un laboratori de Wuhan.

Per la seua part, present ja al Regne Unit, Biden va afirmar que els EUA no demanaran res a canvi per les vacunes que donarà a altres països.

D’altra banda, va demanar als seus funcionaris que reprenguin per la via diplomàtica el primer ministre britànic, Boris Johnson, per posar en perill el procés de pau nord-irlandès arran del Brexit. En aquest sentit, Biden va advertir Johnson que no permeti que la disputa sobre el comerç en el marc del Brexit afecti el procés de pau a Irlanda del Nord.

Sánchez es veurà amb el president americà dilluns El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, mantindrà dilluns la seua primera entrevista amb el president dels Estats Units, Joe Biden, en el marc de la cimera de l’OTAN que se celebrarà a Brussel·les, i a la qual assistiran tots dos mandataris.

Així ho va confirmar ahir la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, en una entrevista a TVE, en la qual va explicar que Sánchez tornarà aquest cap de setmana de Costa Rica, on es troba de viatge oficial, i immediatament es traslladarà a Brussel·les per assistir a la reunió de líders de l’Aliança Atlàntica.

Calvo va lloar que el president Biden i la seua administració “hagin tranquil·litzat el planeta” amb la seua política internacional “constructiva”. “És un discurs que passarà a la història, que l’economia ha de sostenir a la democràcia, és una tranquil·litat”, va subratllar.

Espanya podria acollir la pròxima cimera de l’OTAN el 2022, segons fonts governamentals

La vicepresidenta primera va alertar que fa un temps que la ultradreta està organitzada i per això considera “molt bo” que Joe Biden sigui aquests dies a Europa i que pugui veure’s amb Pedro Sánchez.

Aquesta reunió de dilluns a Brussel·les serà la primera conversa que Sánchez manté amb el president nord-americà des que el passat 20 de gener va prendre possessió del càrrec com a inquilí de la Casa Blanca.

tracking