SEGRE

RECUPERACIÓ ECONÒMICA

Sobirania energètica i alimentària i habitatge públic contra la crisi

Receptes d'un grup d'experts per reactivar Catalunya després de la Covid || Pla encarregat pel Govern català per impulsar societat, economia i administració

L’informe va ser encarregat per Torra, que ahir va assistir amb Aragonès a l’acte de presentació.

L’informe va ser encarregat per Torra, que ahir va assistir amb Aragonès a l’acte de presentació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de treball Catalunya 2022, format per 30 experts de diferents àmbits, va entregar ahir el seu informe al president del Govern, Pere Aragonès, en el qual proposa 91 accions per a la reactivació del territori després de la crisi del coronavirus.

L’estudi, que va ser encarregat el 2020 per l’expresident Quim Torra i que ha estat coordinat per Genís Roca i l’actual consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, planteja reformes en tres àmbits: la societat, l’economia i l’administració pública, amb l’objectiu d’aconseguir una societat justa, apoderada i capaç.

En el primer dels apartats, els experts demanen, entre altres coses, augmentar la inversió en cultura per garantir l’equitat en l’accés, refundar els mitjans de comunicació públics o accelerar la transformació digital en l’educació. També advoquen per crear un sistema integral d’atenció i cura de les persones, connectant els sistemes de Salut i de Serveis Socials. Un altre aspecte clau per a ells és el foment de l’habitatge digne, assequible i sostenible “amb una intervenció decidida per aconseguir que el 10% del parc d’habitatge sigui públic d’aquí a 10 anys”.

En un vessant més econòmic, aposten per innovar en sectors tradicionals i nous per recuperar posició en el món i insisteixen en la importància d’aconseguir la sobirania energètica i alimentària amb incentius fiscals.

Per la seua part, l’eix del sector públic planteja, entre moltes altres mesures, frenar la precarietat laboral dels treballadors interins.

Aragonès: “No s’ha d’oblidar el conflicte polític” El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir ahir, en la presentació del document per a la Catalunya del 2022, que la crisi provocada per la pandèmia no ha d’impedir abordar el conflicte català amb l’Estat ni “supeditar la voluntat majoritària de la ciutadania”.

En l’acte celebrat al Palau de la Generalitat, i en el qual Aragonès va coincidir amb el seu antecessor en el càrrec, Quim Torra, el cap de l’Executiu també va fer referència als indults als presos del procés i va afirmar que “el conflicte polític que hem d’abordar i resoldre sense demora no acaba només amb aquesta mesura de gràcia”.

En aquest sentit, va insistir que per afrontar totes les transformacions socials i econòmiques que són necessàries a Catalunya, també s’ha de resoldre la “situació d’aquells exiliats pendents de judici a Espanya”, una cosa que només passarà amb una llei d’amnistia, i “el dret dels catalans a decidir sobre el seu futur polític” amb un referèndum d’autodeterminació.

Segons el president, Catalunya “necessita un sotrac” ara que es comença a superar la pandèmia, per la qual cosa la lluita contra aquesta última ha de ser compatible amb la resolució del conflicte polític. 

tracking