SEGRE

COLÓN

Multitudinària manifestació a Colón contra els indults i un Govern "excloent, sectari i perillós"

Milers de persones s’han concentrat aquest diumenge des de les 11.00 hores a la plaça madrilenya de Colom, convocades per la plataforma Unió 78, per protestar contra la concessió d’indults als condemnats pel procés independentista i contra el Govern

Multitudinària manifestació a Colón contra els indults i un Govern

Multitudinària manifestació a Colón contra els indults i un Govern "excloent, sectari i perillós"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones s'han concentrat aquest diumenge des de les 11.00 hores a la madrilenya plaça de Colón, convocats per la plataforma Unió 78, per protestar contra la concessió d'indults als condemnats pel procés independentista i contra un Govern que exerceix "un poder excloent, sectari i perillós".

Els assistents, 126.000 segons la Policia Municipal de Madrid, 25.000 segons la Policia Nacional, portaven banderes d'Espanya i pancartes amb lemes com 'No als indults' o 'Indultos=Insulto', i han corejat majoritàriament 'Sánchez dimissió'. Des de l'organització no han ofert dades d'assistència.

Els presidents de PP, Vox i Ciutadans, Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas, respectivament, han estat presents en la manifestació, encara que no han coincidit en cap moment i no s'ha produït una foto conjunta, a diferència del que va ocórrer en una manifestació similar al mateix escenari convocada el 10 de febrer de 2019.

"Un Govern que insulta, com ens ha insultat avui a més de mig país, titllant-lo d'ultradreta, no és un Govern per a tothom, sinó que és un poder excloent, sectari i perillós," ha proclamat l'expresidenta d'UPyD i fundadora d'Unió 78, Rosa Díez, al final de l'acte durant la lectura del manifest, a la qual també han participat l'escriptor Andrés Trapiello i el jove català Yeray Mellado.

Abans de l'inici de la manifestació, que s'ha retardat una hora pel fallo d'un generador elèctric, els líders de PP, Vox i Ciutadans han fet declaracions als mitjans.

Casado ha parlat a la porta de la seu del PP, al carrer Génova, on ha estat acompanyat per la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

El líder del PP ha exigit "coherència" i "dignitat" al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, després del seu rebuig en el passat a concedir indults per motius "polítics" i l'ha desafiat a "mirar a la cara" als espanyols i explicar-los per què vol "vendre" la unitat d'Espanya per mantenir-se en el Palau de la Moncloa.

En la mateixa línia, l'alcalde de Madrid i portaveu nacional del PP, José Luis Martínez-Almeida, ha demanat a Pedro Sánchez que "prengui nota" de la protesta perquè els espanyols no "li indultaran a ell". "Aquí es defensen avui els valors que ens uneixen a tots, els que ens van fer grans i que van permetre la reconciliació", ha precisat.

Així mateix, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha acusat Sánchez de voler fer a Felip VI el seu "còmplice", amb la seua firma, dels indults als líders de l'1-O; i ha afirmat que amb la presència del PP en la concentració no reivindiquen la "foto de Colón" sinó la "foto de la dignitat".

Els populars no han accedit a la plaça de Colón i han romàs en la intersecció del carrer Génova i el Passeig de la Castellana. Juntament amb dirigents populars s'ha situat un home amb una pancarta que criticava la seua gestió: "El PP va deixar que s'escapés Puigdemont".

ABASCAL DEMANA UNITAT "PER SOBRE DE SIGLES POLÍTIQUES"

Per la seua part, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha citat els periodistes a la mateixa plaça de Colón, al costat de l'estàtua de Blas de Lezo, on ha demanat unitat "per sobre de sigles polítiques". "Sánchez és capaç de fer molt mal, és important que tots els espanyols, per sobre de sigles polítiques, estiguem junts en aquesta plaça de Colón a la qual tornem una vegada més sense por i sense vergonya a cap mena de foto", ha sentenciat.

El líder de Vox, en declaracions als mitjans, ha advertit que el Govern "està disposat a trepitjar al Tribunal Suprem i a la Constitució". Així mateix, ha assegurat que la foto de la vergonya "és la del Govern sostingut en el poder gràcies a tots els enemics d'Espanya i de les llibertats".

Arrimadas EXIGEIX QUE COMPLEIXIN LES SEUES PENES ÍNTEGRAMENT

Durant la concentració contra els indults als líders independentistes, la presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ha atès els mitjans davant de la Biblioteca Nacional, que és al costat de la madrilenya plaça, on ha exigit a Pedro Sánchez que no "els perdoni les seues penes" als líders del procés independentista i que les compleixin íntegrament, com va defensar en campanya electoral el 2019.

"No se'n pot anar a la campanya electoral mentint per guanyar vots i, ara, indultar aquests senyors per guanyar temps a la Moncloa", ha assenyalat Arrimadas, afegint que Sánchez "humilia" els catalans no independentistes "per quatre vots en el Congrés" de les formacions nacionalistes.

Després d'aquestes declaracions, la presidenta de Ciutadans i el líder de la formació taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, no han pogut accedir a la plaça de Colón a causa de la multitud de gent que s'ha atansat a la plaça madrilenya, per la qual cosa s'han situat als voltants, en concret a prop de l'escultura 'Julia', a la cantonada entre el carrer de l'Armada Espanyola i el Passeig de Recoletos.

A la seua arribada a la concentració, alguns assistents han criticat la líder de la formació taronja. "Traïdora; Fora; Et queden dos telenotícies", li han cridat a Arrimadas alguns dels assistents.

MANIFEST CONTRA EL GOVERN "INEPTE, PARASITARI I AUTORITARI"

La plataforma Unió 78, promotora de la concentració, ha arremès en el seu manifest contra el Govern "inepte, parasitari i autoritari" de Pedro Sánchez i ha cridat "basta ja" per expressar la seua oposició a aquesta mesura de gràcia, que considera un "greu atemptat" a la democràcia.

"Un Govern que insulta, com ens ha insultat avui a més de mig país, titllant-lo d'ultradreta, no és un Govern per a tothom sinó que és un poder excloent, sectari i perillós", ha proclamat des de la plaça de Colón l'expresidenta d'UPyD i fundadora d'Unió 78, Rosa Díez.

Rosa Díez ha explicat que l'objectiu d'aquest acte és expressar "alt i clar" el "radical rebuig" dels ciutadans als indults als líders del procés independentista perquè aquesta mesura representa "un greu atemptat contra la democràcia, perpetrat en aquest cas pel mateix Govern de la nació" i quan ni tan sols hi ha "penediment".

Al seu entendre, si s'indulta els "delinqüents" serà el propi Govern el que estarà "violant la Constitució". Per això, ha dit que no "callaran" i ha anticipat que aquesta serà la primera d'altres protestes perquè els espanyols "de bé" i "decents" no ho poden "consentir" perquè Pedro Sánchez pugui "dormir dos anys més a la Moncloa".

TRAPIELLO: PERSONES DE CENTRE, ESQUERRA I DRETA

En semblances termes s'ha expressat l'escriptor Andrés Trapiello, qui ha afirmat que en Colón s'han concentrat persones de "dreta" però també de "centre i d'esquerra" perquè, malgrat les seues diferències, estan d'acord en "unes quantes coses", sent "la més important" la defensa de l'ordre constitucional.

Després d'assegurar que han anat a la plaça madrilenya a dir 'basta ja', ha recalcat que aquesta manifestació sí que és d'"utilitat pública" i no els indults als colpistes catalans. "Ningú no és fatxa per dir avui el mateix que deia el president del Govern fa uns mesos", ha ressaltat.

UN PROBLEMA AL GENERADOR RETARDA L'ACTE UNA HORA

La concentració que ha convocat Unió 78, integrada per persones com Rosa Díaz, María San Gil o Fernando Savater, tenia previst arrancar les 12.00 hores, però s'ha retardat fins a gairebé les 13.00 hores per problemes tècnics.

La plaça de Colón ha abastat l'aforament complet a causa de la multitud que s'ha atansat per protestar contra els indults als líders independentistes, per la qual cosa els voltants de la plaça s'han omplert de gent que s'ha concentrat fins passades les 13.30 hores, quan ha finalitzat l'acte amb l'himne d'Espanya sense incidents.

tracking