SEGRE

CORRUPCIÓ MONARQUIA

La Fiscalia suïssa troba a Andorra un altre compte vinculat a Joan Carles I

Va utilitzar una societat panamenya dirigida per testaferros per ocultar-la || Amb 150.000 euros, va estar activa una dècada, fins que va ser cancel·lada l'any 2016

El monarca emèrit en un dels últims discursos al Congrés.

El monarca emèrit en un dels últims discursos al Congrés.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les indagacions de la Fiscalia de Suïssa que investiga la suposada fortuna oculta del rei emèrit Joan Carles I han trobat un compte a Andorra vinculat al monarca, segons va difondre ahir El Confidencial.

L’excap de l’Estat va tenir un dipòsit al banc andorrà Andbank durant deu anys, del 2006 al 2016, quan es va cancel·lar. El compte era controlat a través de la societat mercantil panamenya Stream S.A., que es va dissoldre el passat 4 de maig.

La localització del compte pot posar en qüestió les dos regularitzacions fiscals del monarca

Les investigacions del fiscal suís Yves Bertossa van arribar fins al Principat després d’estirar el fil de la Fundació Zagatka, l’entitat administrada per Àlvar d’Orleans-Borbó –cosí llunyà de Joan Carles I–, que va pagar viatges del monarca per valor de vuit milions d’euros. Es tracta de 150.012,18 euros que van sortir del compte suís de la fundació el 19 de maig del 2008 amb destinació a Stream SA, la societat panamenya especialista en entramats financers offshore. Però aquest import, segons la informació donada per l’esmentat mitjà, no va arribar mai a Panamà, sinó que es va enviar a Andorra, per ordre d’Arturo Fasana, un dels testaferros del rei. El dipòsit d’aquest país formaria part de la xarxa que va crear Joan Carles I per acumular diners fora de les fronteres espanyoles, afegeix.

El compte es va cancel·lar l’any 2016, coincidint amb l’aplicació de la norma per la qual Andorra es va comprometre a compartir amb tercers països informació bancària de tots els estrangers que tinguessin productes actius al seu territori. Com que l’aplicació va entrar en vigor a començaments de l’any 2017, moltes persones van tancar els seus dipòsits de forma prèvia per d’aquesta manera evitar ser exposats.

Aquesta troballa podria ser clau en l’entramat que suposadament el rei emèrit tenia organitzat per atresorar els seus diners fora d’Espanya. Els investigadors creuen que la societat panamenya s’utilitzava com a pantalla per despistar i ocultar el seu compte d’Andorra. A més pot posar en qüestió les dos regularitzacions fiscals fetes per l’emèrit, una primera de 678.000 euros el desembre i una segona de quatre milions d’euros pels diners de la fundació Zagatka al febrer.

La Fiscalia del Tribunal Suprem a Espanya té obertes tres vies d’investigació contra l’emèrit, l’última iniciada el novembre de l’any passat després de rebre un informe d’intel·ligència del servei antiblanqueig, que se suma a la que indaga sobre els seus comptes a Suïssa i a les indagacions sobre la utilització de targetes opaques. Joan Carles I va abdicar el 2014 i fins aquell any va estar protegit i aforat per la Constitució.

tracking