SEGRE

SANITAT COVID19

Sanitat es resisteix a posar data al final de la mascareta

Encara que "serà aviat", ha afirmat la ministra Darias

Sanitat es resisteix a posar data al final de la mascareta

Sanitat es resisteix a posar data al final de la mascaretaEFE/Javier Lizón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El final de la mascareta en espais oberts a Espanya no sembla que sigui immediat, encara que "cada vegada està més a prop". Sanitat s’ha resistit aquest dimecres a posar una data, però sí que ha recordat als presidents autonòmics que hi ha una llei nacional i que qualsevol qüestió que plantegin haurà de seguir aquest curs.

Fins a sis preguntes sobre les mascaretes i el final de la seua obligatorietat ha esquivat la ministra de sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, on ha insistit que el Govern "va per passos", ha obviat explicar com es farà la reforma normativa i s’ha limitat a dir que serà una iniciativa "conforme al marc legal i de manera coordinada amb les comunitats autònomes".

D’aquesta forma, Darias no ha anat més enllà de les paraules pronunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, que va assegurar aquest dimecres que "aviat" a Espanya no farà falta utilitzar mascareta en espais exteriors, gràcies al gran ritme de la vacunació, el qual en uns quants dies farà que 15 milions de persones tinguin la pauta completa.

Encara que ha estat Catalunya la que ha posat sobre la taula del Consell Interterritorial el debat sobre el final de l’obligatorietat de les mascaretes a l’aire lliure aquest mateix mes de juny, en línia amb la Comunitat de Madrid, altres autonomies també s’han mostrat partidàries de flexibilitzar la norma en zones naturals i platges, com és el cas de la Comunitat Valenciana.

Altres de més prudents, com La Rioja, han suggerit "provar el no-ús en exteriors". En el que sí que ha coincidit la majoria és en mostrar-se prudents davant d’una posició que, han considerat, haurà de ser comú.

I així ho ha asseverat el president murcià, Fernando López Miras, que ha apostat per prendre sobre aquest assumpte una "decisió de país".

LA VACUNACIÓ DELS QUE SE’N VAN DE VACANCES

Tampoc el Consell Interterritorial ha conclòs una proposta d’actuació sobre la vacunació de les persones que es traslladen a una altra comunitat temporalment per les seues vacances. Darias ha reconegut que la posició en aquest sentit no és unànime i "ha de ser de consens".

Fins ara són algunes les comunitats favorables a aquesta proposta (Andalusia, Cantàbria, La Rioja, Navarra i Galícia), encara que en general totes es decanten perquè s’arribi a una estratègia coordinada.

La ministra de sanitat s’ha referit a la decisió aquest dimarts de la Comissió de Salut Pública d’obrir la vacunació a tres nous grups entre els 39 i 12 anys, que, segons la seua opinió, "obre una expectativa i un camí que permetrà que l’objectiu de vacunar, vacunar i vacunar segueixi en l’època estival".

Respecte a la proposta de la Comunitat de Madrid d’obrir la vacunació a totes les franges d’edat, la ministra ha subratllat que els grups establerts ahir per Salut Pública: grup 11 (30 a 39 anys), grup 12 (20 a 29 anys) i grup 13 (de 12 a 19 anys) podran "encavalcar-se si així ho considera la comunitat autònoma".

"L’ideal -ha dit- és seguir per grups d'edat de deu en deu, que ha funcionat molt bé,", i així s’ho van transmetre aquest dimarts els seus col·legues de Sanitat de la Unió Europea, però "no és una cosa estanca, si així ho decideix la comunitat autònoma. L’autopista està oberta".

TENDÈNCIA DESCENDENT QUE ES CONSOLIDA

En la roda de premsa, Darias també ha valorat la tendència "lenta però descendent" de la pandèmia, que es consolida en les últimes cinc setmanes. Tendència que a més és homogènia en les comunitats autònomes.

Darias ha subratllat que avui s’ha baixat de la xifra de 100 d’incidència acumulada a 14 dies per cent mil habitants i ha recordat com es consolida la tendència descendent de les persones grans, mentre que els menors de 50 s’estabilitzen, encara que en alguns grups (menors de 35 anys) s’incrementa.

Tot i així, ha dit, la situació és de descens lent i continuat, la qual cosa ha portat a una baixada dels nivells d’alerta en les comunitats autònomes. I el bon funcionament de la campanya de vacunació està incidint en aquestes dades.

tracking