SEGRE

POLÍTICA REACCIONS

Les patronals avalen els indults perquè tornin empreses que se'n van anar després de l'1-O

La CEOE, Foment i Pimec coincideixen en la necessitat que els líders del procés surtin de la presó per alleujar el conflicte || Casado critica els empresaris i es reafirma en el seu rebuig d'aquesta mesura

Antonio Garamendi, president de la CEOE, ahir, a la reunió anual del Cercle d’Economia.

Antonio Garamendi, president de la CEOE, ahir, a la reunió anual del Cercle d’Economia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la segona jornada de la reunió anual del Cercle d’Economia, les patronals CEOE, Foment del Treball i Pimec es van mostrar a favor dels indults als líders independentistes condemnats per l’1-O per alleujar el conflicte entre Catalunya i Espanya i facilitar el retorn de les empreses que van marxar després de la celebració del referèndum i davant la incertesa de si es materialitzaria o no la independència. Aquesta postura va ser aplaudida pel Govern espanyol, encara que criticada pel líder del PP, Pablo Casado, que també va intervenir en l’esdeveniment del Cercle d’Economia i va rebutjar que els empresaris es pronunciïn sobre la concessió d’aquesta mesura de gràcia. “Els que hem de parlar sobre els indults som els polítics amb escó”, va sentenciar.

Així les coses, Antonio Garamendi, president de la patronal estatal CEOE, va dir que veuria “positius” els indults si contribueixen que “les coses es normalitzin”. En aquest sentit, va recordar que l’atorgament d’aquesta mesura de gràcia és una “facultat del Govern” dins de l’“estat de dret”.

“El que nosaltres volem és que sempre hi hagi estabilitat política”, va emfatitzar, i va afegir que els empresaris catalans tenen una visió diferent de la qüestió dels indults que la de la resta dels empresaris de l’Estat. A més, va afegir que la “normalització” de la situació política a Catalunya podria contribuir que tornessin empreses que se’n van anar després de l’1-O a altres punts de l’Estat.

Tot i així, hores més tard, Garamendi va matisar que la CEOE exigeix respecte a la llei i que es defensi la Constitució. .

Garamendi matisa que la CEOE està a favor de la defensa de la llei i de la Constitució espanyola

Per la seua banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, va defensar els indults com “un mecanisme més” per millorar la relació entre Catalunya i Espanya. “Hem d’intentar plantejar tots els elements al nostre abast per fer possible que la Generalitat i l’Estat normalitzin les seues relacions”, va indicar. També Antoni Cañete, president de Pimec, va subratllar que l’excarceració dels dirigents independentistes tancats per l’1-O és “absolutament necessària” perquè pugui produir-se el diàleg entre Barcelona i Madrid.

En canvi, Pablo Casado, que també va passar ahir per la reunió del Cercle d’Economia, va criticar que els empresaris avalin els indults, va rebutjar la mesura i els va demanar que s’abstinguin de comentar-la perquè “els que hem de parlar sobre els indults som els polítics amb escó”.

En un altre ordre de coses, Laura Vilagrà, consellera de Presidència, va criticar al sopar de dimecres davant del rei que a Catalunya hi ha més de 3.000 de “represaliats” pel procés.

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va carregar ahir contra la “cultura de la precarietat” empresarial i va denunciar que els contractes de formació s’utilitzen poc a Espanya. Durant la seua participació en la reunió anual del Cercle d’Economia, la dona forta d’Unides Podem a La Moncloa va denunciar la generalització “vergonyant” dels contractes precaris a escala estatal.

“Hi ha d’haver un pacte per la indústria, però també un pacte contra la precarietat al nostre país, que és vergonyant, i per l’ocupació dels joves”, va apuntar. Igualment, va dir que “políticament” existeix marge per incrementar el salari mínim interprofessional (SMI).

En aquest sentit, La Moncloa va decidir deixar-lo congelat per a aquest 2021 al desembre, encara que la decisió encara no és ferma. Arran d’això, la comissió d’experts designada per la vicepresidència laboral de La Moncloa per determinar si aquest any apuja o no l’SMI donarà a conèixer avui l’informe.

Davant d’aquest escenari, Antonio Garamendi, president de la CEOE, va advertir que “no és el moment” d’incrementar l’SMI, que ara està en els 950 euros mensuals en 14 pagues. En canvi, el líder de CCOO, Unai Sordo, va avisar que seran “bel·ligerants” en cas que el Govern espanyol decideixi finalment no augmentar aquest 2021 l’SMI.

També per a Josep Maria Àlvarez, secretari general de l’UGT, és “fonamental” apujar enguany el salari mínim. “És imprescindible”, va insistir.

L’Esglésies catalana, a favor dels indults Els bisbes de les deu diòcesis catalanes van emetre ahir un comunicat en el qual es van pronunciar a favor dels indults i del diàleg per resoldre “les situacions de conflicte” entre Catalunya i Espanya.

Més firmes per recolzar una llei d’amnistia Organitzacions i formacions independentistes presentaran aquest dilluns que ve al Congrés les firmes que han recollit a favor de tramitar la llei d’amnistia per a tots els encausats i condemnats pel procés independentista.

Sánchez defensarà els indults a Barcelona El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, presidirà aquest dilluns un acte en favor dels indults a Barcelona. Avui també visitarà la capital catalana, per clausurar la reunió del Cercle d’Economia, i s’espera que igualment es pronunciï sobre la qüestió. Els indults es podrien aprovar dimarts en Consell de Ministres.

Antonio Garamendi, president de la CEOE, ahir, a la reunió anual del Cercle d’Economia.

Antonio Garamendi, president de la CEOE, ahir, a la reunió anual del Cercle d’Economia.EUROPA PRESS

tracking