SEGRE

PANORAMA

Sánchez agraeix el suport empresarial als indults perquè “la concòrdia és economia”

Reclama a la Generalitat gestos d'“anada i tornada” per superar el conflicte || Aragonès i Borràs declinen assistir a l'acte de dilluns on el president defensarà la mesura de gràcia al considerar-lo “propaganda”

Sánchez va ser rebut a l’arribar a la reunió del Cercle d’Economia pel director, Javier Faus.

Sánchez va ser rebut a l’arribar a la reunió del Cercle d’Economia pel director, Javier Faus.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va agrair ahir el suport dels empresaris catalans als indults que l’Executiu preveu concedir als condemnats pel procés durant la seua intervenció en la clausura de la reunió Cercle d’Economia a Barcelona. El cap de l’Executiu també va aprofitar la ponència per demanar “gestos d’anada i tornada” a la Generalitat, que ajudin a superar el conflicte polític a Catalunya.

En aquest sentit, va apel·lar una vegada més al retrobament i la concòrdia, en assegurar que la concòrdia és també un valor econòmic i la discòrdia partidista o territorial, un llast. Per això va posar èmfasi en el fet que “haurem de trobar-nos i retrobar-nos per poder seguir avançant” i “tornar a aquell punt en què vam deixar d’escoltar-nos, d’atendre arguments contraris, perquè hi ha espais que compartim i hi ha moltes més coses que ens uneixen que les que ens separen”.

Però per aconseguir-ho, va dir, és primordial reconèixer que “ningú és amo de la raó”. Sánchez tornarà dilluns a Barcelona per protagonitzar un gran esdeveniment en defensa de la mesura de gràcia on el president del Govern català, Pere Aragonès va avançar que no assistirà al considerar-lo un “acte de propaganda”.

Tampoc hi anirà la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Altres membres de l’Executiu central també van defensar els indults, que podrien aprovar-se dimarts vinent.

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, va admetre que malgrat que el Govern espanyol “sap” que indultar els presos del procés “no solucionarà el problema a Catalunya”, creu que “és un element que permet atallar i començar a parlar i canalitzar el conflicte”. Seguint aquesta mateixa línia, el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar la necessitat d’unir ponts i, si per fer-ho cal “assumir riscos”, va dir, “s’assumeixen”.

El primer ministre italià, Mario Draghi, advoca per no oblidar la “cohesió social” durant la recuperació

Durant la clausura de l’acte del Cercle d’Economia també va ser present el primer ministre italià, Mario Draghi, que després de ser guardonat amb el primer premi a la Construcció Europea, va advocar per una recuperació econòmica “equitativa i sostenible”, que no descuidi la “cohesió social”. En aquesta línia va augurar que les previsions de creixement, en el cas d’Itàlia i Espanya, “seran revisades a l’alça”, una cosa que també va recalcar Sánchez.

Els dos mandataris van coincidir també en la inauguració del 18 Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia a Barcelona, on van defensar una aliança a la UE per a la recuperació justa.

Experts plantegen apujar l’SMI entre 12 i 19 euros abans d’acabar l’any

La comissió d’experts que ha analitzat el salari mínim interprofessional (SMI) va recomanar ahir al Govern central que per complir l’objectiu de portar l’SMI al 60% del salari mitjà net en aquesta legislatura, aquest ha de pujar entre 61 i 99 euros d’aquí al 2023, fins a situar-lo al final d’aquell període en entre 1.049 i 1.011 euros per catorze pagues. Això equivaldria a incrementar-lo entre un 6,4% i un 10,4% respecte a la quantitat actual, de 950 euros mensuals.

Per aconseguir aquest objectiu, els experts aconsellen que aquest mateix any s’apugi l’SMI entre 12 i 19 euros com a punt de partida i es deixi per al 2022 i el gruix de l’increment. Després de rebre el dictamen dels experts, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar que es reunirà “amb rapidesa” amb el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, per tractar aquest assumpte, sobre el qual es consultarà a més amb els agents socials.

Detalls de l'acte

Giró insta a la “cogestió” dels fons de la UE. El conseller d’Economia, Jaume Giró, va reclamar ahir a l’Estat un model de “cogestió” i “cogovernança” dels fons europeus, perquè la Generalitat no es limiti a ser “una gestoria”, i poder comptar amb un dèficit equivalent a l’1,1 per cent del PIB català el 2022. A més a més, va negar que el procés fes “perdre manxa” a l’economia catalana i va criticar “la profunda injustícia” i la “persecució” que s’està cometent contra els “represaliats” pel procés. El Cercle reitera el suport a la mesura de gràcia. El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, va traslladar ahir el seu suport al president Pedro Sánchez en la concessió d’indults i va subratllar que “l’única alternativa a la falta d’acord” és que s’accentuï a Catalunya “la fractura social, la impotència política i la decadència econòmica”. Segons Faus la mesura de gràcia “no serà la solució al conflicte, però sí un pas important”. En aquest sentit, va assenyalar que la conciliació alleujarà el món econòmic català.

Dos detinguts en una protesta contra Sánchez. La Guàrdia Urbana de Barcelona va arrestar ahir als patrons de dues barques de Greenpeace interceptades quan es dirigien a l’Hotel W de la capital catalana, on el president del Govern, Pedro Sánchez, participava en la Reunió del Cercle d’Economia, per protestar. Als dos detinguts se’ls atribueixen els presumptes delictes d’atemptat contra agents i desobediència, i els agents, que formaven part del dispositiu de vigilància durant la visita del cap de l’Executiu.  

Sánchez va ser rebut a l’arribar a la reunió del Cercle d’Economia pel director, Javier Faus.

Sánchez va ser rebut a l’arribar a la reunió del Cercle d’Economia pel director, Javier Faus.EUROPA PRESS

tracking