SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

La concessió dels indults s'aprovarà demà i seran individuals, parcials i reversibles

L'executiu els justificarà com un gest cap a la societat catalana per la necessitat de tancar les “ferides del procés” || Oriol Junqueras diu que són un triomf perquè demostren la debilitat de l'Estat

Imatge del judici als líders del procés al Tribunal Suprem.

Imatge del judici als líders del procés al Tribunal Suprem.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La concessió d’indults als nou condemnats pel procés independentista a Catalunya s’aprovarà, si no hi ha imprevistos, demà. Uns indults que s’argumenten, segons El País, gairebé en la seua totalitat per motius polítics, sense descuidar, tanmateix, la part jurídica. Segons fonts del govern espanyol que va citar el rotatiu, l’executiu de Pedro Sánchez els defensarà principalment com un gest cap a la societat catalana per la necessitat de tancar les “ferides del procés”.

Segons aquest diari, cada indult s’argumentarà amb un informe diferent, d’unes trenta pàgines, en el qual, més enllà dels aspectes tècnics d’aquest tipus d’informes, es destacarà que tenen una “utilitat pública”, com ja va dir dissabte Miquel Iceta, per “fomentar la convivència a Catalunya”. També es posarà èmfasi en el fet que és un gest cap als votants dels líders independentistes, més que cap als mateixos presos.

El president Sánchez pronunciarà la conferència ‘Reencuentro: un proyecto de futuro para España’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, creu que els indults són “un triomf” per a l’independentisme, ja que “demostren les debilitats dels aparells de l’Estat” davant d’Europa i, així, va dir que amb la seua concessió “l’Estat intenta protegir-se davant de futurs veredictes de la justícia europea”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras va definir els indults com “una reversió d’algunes de les mesures abusives” de les quals, segons la seua opinió, els dirigents independentistes han estat objecte.Per la seua part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, va acusar Pedro Sánchez de “desarmar l’estat de dret per estar dos anys més en el poder” amb la concessió dels indults. “Està comprant uns mesos més de moqueta i d’avió oficial a canvi de vendre l’estabilitat i la unitat nacional.

És una traïció al seu compromís amb aquest país i a les seues promeses electorals”, va assenyalar en una entrevista per a ABC. Així mateix, els populars i Vox portaran demà al ple del Congrés sengles proposicions de llei de reforma de la Llei d’Indults del 1870 per prohibir la concessió d’aquesta mesura de gràcia a condemnats per delictes de sedició i rebel·lió.

La Generalitat planta l’acte de Pedro Sánchez avui al LiceuEl Gran Teatre del Liceu de Barcelona serà avui l’escenari de l’acte ideat per La Moncloa perquè el president del Govern, Pedro Sánchez, exposi el seu missatge de retrobament i convivència a la societat civil catalana abans d’aprovar de forma imminent els indults als líders del procés. Reencuentro: un proyecto de futuro para España és el títol de la conferència que pronunciarà Sánchez davant d’uns tres-cents representants institucionals de Catalunya i de sectors com el polític, empresarial, sindical, cultural, universitari, esportiu, dels mitjans de comunicació i d’associacions civils.

Però no hi haurà representació d’un dels principals destinataris de la proposta de Sánchez, la Generalitat, ja que ni el president, Pere Aragonès, ni cap dels membres del seu govern no aniran a la cita malgrat haver-hi estat convidats. En el Govern es respecta aquesta decisió, però es considera que hauria estat una bona ocasió per continuar amb la política de gestos que veu com a preàmbul per reprendre el diàleg.

tracking