SEGRE

POLÍTICA COMICIS

Rècord d'abstenció amb un 68% a les eleccions regionals de França

El 2015 va ser del 50 per cent || Les enquestes a peu d'urna donen com a vencedors els partits d'esquerra i els afins a Macron sumarien un 10,9 per cent de vots

Macron i la seua esposa van anar a votar als comicis regionals.

Macron i la seua esposa van anar a votar als comicis regionals.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits d’esquerra francesos van aconseguir un 34,3% dels vots a la primera volta de les eleccions regionals i departamentals franceses celebrades ahir, al davant del 29,3% de les formacions conservadores, mentre que la ultradretana Agrupació Nacional hauria aconseguit un 19,1 per cent de suport, segons una enquesta a peu d’urna d’Elabe i SFR Business per a BMFTV. El bloc d’esquerra inclou la França Insumisa, el Partit Comunista Francès, Europa Ecologia-Els Verds i el Partit Socialista, mentre que els conservadors estan representats pels Republicans.

Els partits afins al president francès, Emmanuel Macron, amb La República en Marxa al capdavant, sumarien un 10,9 per cent de vots i no són presents a totes les regions.. En qualsevol cas, la guanyadora d’aquests comicis és sens dubte l’abstenció, una xifra rècord. L’última dada oficial de la participació a les 17.00 hores la situa abstenció en el 68,5 per cent.

L’abstenció se situaria així lluny del 50,09%de la votació del 2015 o del 53,67 per cent del 2010. Només és comparable a la del referèndum del 2000 per a la reducció del mandat presidencial a cinc anys, quan es va assolir el 69,81% d’abstenció.

La segona volta serà diumenge vinent, 27 de juny. “Aquesta és una nova expressió d’una crisi democràtica de la qual es parla sovint”, va afirmar el director de Política de BFMTV, Philippe Corbé, que va alertar de les repercussions de les eleccions presidencials del 2022.

“Estem davant d’un enfonsament de la participació democràtica. Estem a menys d’un any de les eleccions presidencials. En aquestes eleccions tenim diverses personalitats que podrien figurar-hi, intents d’aliances o acostaments que pesaran aquest any. És una alerta democràtica que han de tenir en compte totes les parts”, va afegir.

La campanya ha estat marcada per la crispació en la qual la ultradreta de Marine Le Pen s’ha consolidat com a alternativa. Les tendències mostren que el partit de Le Pen té opcions reals d’encapçalar alguna regió, entre les quals Provença-Alps-Costa Blava, situada a la zona sud-est de França i que allotja ciutats com Marsella o Niça.

tracking