SEGRE

Pedro Sánchez justifica els indults per obrir "una etapa de diàleg i retrobament"

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d'una llarga reunió del Consell de Ministres, el president Pedro Sánchez ha comparegut per anunciar la decisió de manera solemne en una breu declaració institucional sense preguntes.

Sánchez ha recordat que "després de sospesar les raons a favor i en contra" de la mesura, el Govern ha valorat que hi ha "raons d'utilitat pública" que aconsellen el perdó als nou empresonats de l'1-O. Ha explicat que es tracta d'indults parcials, ja que es commuten "les penes pendents de presó, però es mantenen les condemnes per inhabilitació de tots els condemnats".

A més, és una mesura reversible: els indults queden condicionats "al fet que no es cometi un delicte greu durant un termini de temps". Altrament, el perdó quedaria "sense efecte". Encara que ell no ho va precisar, aquesta condicionalitat serà de tres a sis anys, segons el penat. Els nou expedients, cadascun d'ells d'unes 30 pàgines, són individualitzats.

Sánchez va al·legar que "no està en qüestió" la via judicial, que va concloure amb la sentència ferma del Suprem de 2019. Ha sostingut que "ara és el moment de la política, de girar full", el moment de "tornar a la via que mai es va haver d'abandonar ", de concentrar "totes les energies" a millorar la vida "dels ciutadans en" aquest temps de dificultats i esperances ". Segons el parer de president, la "doble certesa" que Catalunya sense Espanya no seria europea, ni pròspera, ni plural "i que Espanya sense Catalunya" no seria Espanya. "És el nord que guia el camí del Govern, i hi ha camí". 

Els indults, va seguir, en línia amb el discurs del Liceu a Barcelona, afecten nou dirigents independentistes, però "estan sobretot dirigits als molts catalans que se senten solidaris amb els que no estan presos i també a molts altres que no van donar suport els seus actes però sí creuen que ja han complert prou càstig ".

De nou, Sánchez ha insistit que la mesura de gràcia no exigeix als seus beneficiaris "canviar d'ideals" ni el Govern "espera tal cosa". De fet, els condemnats no van ser "sancionats [pel Tribunal Suprem] per les seves idees, sinó pels seus actes contraris a la legalitat democràtica". El president va emfatitzar que la Constitució no és militant, però sí que exigeix que totes les idees es defensin "en el marc de la legalitat i amb respecte als drets de tots". Així que el Govern "treballa i seguirà treballant per a l'enteniment, no per l'enfrontament".

L'Executiu, va continuar, pretén "obrir un nou temps de diàleg i tendir ponts de concòrdia" -una altra paraula fetitxe- entre persones molt allunyades ideològicament, però que no es poden ignorar. Va augurar que hi haurà "dificultats", en el camí, però "val molt la pena recórrer-", i l'obligació de el Govern és "ajudar" a aconseguir aquest "futur millor" a Catalunya i Espanya. "En aquest dia, mirem el futur" amb més optimisme ".

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, realitza una declaració institucional després de la celebració del Consell de Ministres en el qual s'han aprovat els indults als presos independentistes

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, realitza una declaració institucional després de la celebració del Consell de Ministres en el qual s'han aprovat els indults als presos independentistesEuropa Press

tracking