SEGRE

CORONAVIRUS

Portugal, a un pas de l'alerta roja per l'avenç del virus

Avui s’han registrat 1.020 casos nous, sis morts i un augment de la pressió hospitalària

Portugal a un pas de l'alerta roja per l'avenç del virus

Portugal a un pas de l'alerta roja per l'avenç del virusEFE/EPA/JOSE SENA GOULAO/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els llums rojos per l’avenç del virus a Portugal s’estenen més enllà de Lisboa i assoleixen l’Algarve, la regió més turística del país, mentre el Govern es resisteix a endurir les restriccions.

El país s’ha despertat avui amb 1.020 nous casos i sis morts i amb els hospitals en alerta per l’augment dels pacients encomanats, el nombre més alt des d’abril.

El gruix dels contagis es registra a Lisboa i la vall del Tajo, encara que la regió central també va avançar de forma cridanera i l’Algarve es convertia en un nou focus de preocupació per l’augment del ritme de positius.

Les xifres col·loquen a Portugal a un pas del "quadrant roig", admeten les autoritats, amb un Rt d’1,18 i una incidència de 119,3 casos per cada 100.000 habitants.El quadre torna a preocupar en les residències d’ancians, on en els últims dies s’han detectat sis brots actius -amb 54 afectats, entre ells fins i tot persones ja vacunades- i dos víctimes mortals, encara que la ministra de Salut, Marta Temido, ha descartat avui tornar a limitar les visites a aquestes institucions.

"Estem en una situació de l’epidèmia en la qual les persones vacunades que eventualment presenten casos de transmissió tenen una malaltia molt més moderada", va assenyalar la ministra.

S’ENCALLA EL DESCONFINAMENT

Les autoritats són reticents a recuperar mesures més estrictes de control. De moment, mantenen el tancament perimetral de Lisboa i la seua àrea metropolitana durant els caps de setmana i no sembla que la decisió vagi a canviar ben aviat.

"Hem de fer aquest esforç per equilibrar vacunació i test", ha apuntat avui la ministra de sanitat. "No hi ha receptes màgiques ni miraculoses", va insistir, "ha de ser una responsabilitat de tots".

"Les línies dels nostres mapes de referència són indicadors que ens porten a tancar o accelerar mesures en funció de la situació. Sabem que estem amb un risc efectiu de transmissió elevat i amb un nou de nous casos per dies també elevat", va admetre.Temut aposta per accelerar la vacunació i generalitzar els test com a principals instruments per detectar i aturar els contagis.

TEST MASSIUS A LISBOA CONTRA LA COVID

I aquesta és la fórmula que segueix Lisboa. Convertida en l’epicentre del virus en Portugal, amb predomini de la variant Delta, la capital accelera la vacunació i llança una campanya de test massius i gratuïts per detectar la covid.

Les anàlisis - fins ara només disponibles per a residents - s’han ampliat qualsevol ciutadà que vulgui realitzar-se proves d’antígens en punts mòbils distribuïts per tota la ciutat i a les farmàcies.

La campanya inclou punts de test en mercats, parcs i estacions de tren, llocs amb alta concentració de persones.

En un dels llocs elegits, el mercat de Campo de Ourique, desenes de persones s’han sotmès avui a la prova, tant veïns del barri, com no residents portuguesos i estrangers, explica a Efe Paulo Fernandes, coordinador d’aquest centre de proves de Protecció Civil. Fernandes celebra l’èxit de la campanya: "En aquest mercat solem fer una mitjana de 80 tests, però en aquest moment ja hem sobrepassat els 100 i encara estem a mig dia".

Per a Maria da Conceição Francisco, propietària d’un parell de parades al mercat, les proves augmenten la seguretat tant dels treballadors com dels clients.

És el cas de Patricia Susana, que ha anat avui a comprar i va aprofitar per fer-se un test "pràctic i ràpid" i tenir el resultat en 20 minuts.

"Les persones són les culpables" va relatar Patricia Susana, contrariada pels aforaments quadruplicats a les petites botigues i per l’actitud dels compradors que parlen sobre la fruita sense utilitzar màscara.

Els test gratuïts han ajudat a "millorar" el negoci, opina José Manuel Martins, amo d’una parada de verdures, convençut que aquesta campanya hauria d’haver començat abans i "hauríem estat més segurs".

Portugal registra 17.074 víctimes mortals i prop de 867.000 positius des que va començar la pandèmia.

tracking