SEGRE
La seu del Tribunal Suprem.

Quan sortiran de presó els presos del 'procés'?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Consell de Ministres d’indultar tota la pena de presó que queda per complir als presos del procés comportarà la seua sortida de presó pràcticament immediata, una vegada que el Tribunal Suprem ho comuniqui als serveis penitenciaris catalans. Fonts jurídiques han indicat a Efe que, en el moment en què el Govern espanyol comuniqui oficialment al tribunal els indults, el Suprem podrà ordenar la posada en llibertat fins i tot abans que el BOE publiqui els decrets en els quals es plasmen aquestes mesures de gràcia. La intenció dels magistrats és facilitar els tràmits tot el possible perquè bé aquest dimarts o demà dimecres siguin posats en llibertat.

Per a això, l’Executiu ha d’informar el tribunal que al seu torn dictarà una providència per executar el decret del Govern central i remetre una ordre a les presons corresponents en la qual ordeni la posada en llibertat dels beneficiats. La llei de 1870 assenyala que "l’aplicació de la gràcia haurà d’encomanar-se indispensablement al tribunal sentenciador", és a dir, correspon als magistrats que es van oposar a la seua concessió a l’informe que va sol·licitar el Govern espanyol. En principi, en no ser necessària una nova liquidació de condemna, el tribunal donarà per extingides les penes de presó i pot fins i tot comunicar-ho a les presons abans de dictar la interlocutòria corresponent.

En aquesta interlocutòria és previsible que es faci al·lusió a la condicionalitat que ha establert l’Executiu per als indults, que podran ser revertits si els beneficiats per la mesura de gràcia incorren en algun delicte greu en un període de temps que va entre els tres i sis anys.

tracking