SEGRE

EUSKADI TRIBUNALS

El Tribunal Europeu de Drets resol contra Espanya per la condemna a Erkizia

Imatge d’arxiu de l’històric dirigent d’HB Tasio Erkizia.

Imatge d’arxiu de l’històric dirigent d’HB Tasio Erkizia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar ahir l’Estat espanyol per no protegir la llibertat d’expressió de l’històric dirigent d’HB Tasio Erkizia, condemnat per apologia del terrorisme després del seu discurs en un homenatge al dirigent d’ETA José Miguel Beñarán, Argala, assassinat el 1978 pel Batallón Vasco Español.

La sentència, que es va adoptar per un ajustat marge de 4 vots contra 3, obliga Espanya a indemnitzar Erkizia amb 6.000 euros per danys morals i 5.000 per honoraris, a l’haver vulnerat l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans (Llibertat d’expressió).

El 21 de desembre del 2008, Tasio Erkizia va participar com a orador principal en un acte d’homenatge a Argala, celebrat a la localitat biscaïna d’Arrigorriaga, amb fotos d’encaputxats i presos de la banda terrorista ETA.

En el seu discurs, Erkizia va fer una crida per “reflexionar sobre l’elecció del camí més adequat. El camí que farà més mal a l’Estat: el camí que condueix aquest poble cap a un escenari democràtic”.

Va acabar la seua intervenció amb proclames a favor d’una Euskal Herria lliure i basca, i a favor d’Argala.

tracking