SEGRE

Els presos independentistes surten lliures després de l'indult

Carme Forcadell ha estat la primera en sortir i a Lledoners els presos ho han fet amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès

Els set presos independentistes de Lledoners a les portes del centre penitenciari.

Els set presos independentistes de Lledoners a les portes del centre penitenciari.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders independentistes homes han sortit en llibertat de la presó de Lledoners. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn han deixat la presó. Aquest matí el BOE ha publicat els indults, signats pel rei, i el centre ha rebut la interlocutòria del Suprem. Jordi Cuixart, que estava de permís, ha retornat al centre per signar i ha sortit amb la resta d'excarcerats. No hauran de tornar a la presó, on han passat prop de quatre anys, perquè ja han signat la mesura de gràcia. S'indulta la pena de presó pendent amb la condició de no delinquir en períodes de tres a sis anys segons el cas i es mantenen les inhabilitacions. A l'entrada els esperava el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Malgrat la pluja, desenes de persones s'han aplegat a Lledoners per donar suport als líders independentistes i donar-los escalf amb pancartes i crits i aplaudiments de suport. En l'àmbit polític, hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, altres membres del Govern i representants de diferents forces polítiques com ERC, JxCat, CUP i PDeCAT.

Forcadell, la primera en sortir

La primera dels presos del procés en sortir de presó, a les 12.00 hores en punt, ha estat l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que complia condemna a la presó de dones de Wad Ras, a Barcelona.

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, després de sortir de Wad-Ras acompanyada per Laura Borràs, Roger Torrent, Marta Vilalta i altres / ACN

L'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, ha sortit del centre penitenciari del Puig de les Basses a les 12.17 hores. A l'exterior, l'esperaven més d'un centenar de persones amb rams, pancartes i fotografies. També hi han acudit les consellers de Presidència, Laura Vilagrà, Acció Climàtica, Teresa Jordà i la de Justícia, Lourdes Ciuró, que l'han acompanyat a la sortida juntament amb la seva germana i el seu fill.

Dolors Bassa amb un ram a la sortida de la presó de Figueres / ACN

Les ordres d'excarceració han arribat a dos quarts d'onze del matí. Els presos estaven al pati i alguns recollint les pertinences en el moment de rebre l'avís. A dins no hi havia Jordi Cuixart, que estava de permís. A les onze del matí, però, el president d'Òmnium Cultural ha retornat al centre penitenciari per rebre oficialment la notificació i signar la mesura de gràcia. En el moment d'entrar al centre, on ja hi havia aplegats molts mitjans i desenes de ciutadans, ha ensenyat un domàs on deia 'Freedom for Catalonia', fent el signe de victòria i amb el puny alçat. Al migdia ha sortit amb la resta d'excarcerats, ja en plena llibertat. Han sortit des del mòdul 2, on han estat les seves últimes hores i on actualment hi ha 85 interns.

Jordi Cuixart, que estava de permís, ha retornat al centre per signar i ha sortit amb la resta d'excarcerats.

Jordi Cuixart, que estava de permís, ha retornat al centre per signar i ha sortit amb la resta d'excarcerats.ACN

tracking