SEGRE

POLÍTICA REACCIONS

Les dretes obren la via judicial per provar de revertir els indults

Cs i Vox presenten recursos davant del Suprem, i el PP prepara el seu || Casado afirma a Brussel·les que l'independentisme és un problema per a la UE

Arrimadas i Bal, ahir davant del Suprem, mostrant el recurs que han interposat contra els indults.

Arrimadas i Bal, ahir davant del Suprem, mostrant el recurs que han interposat contra els indults.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dretes van posar ahir en marxa la via judicial per intentar revertir els indults aprovats pel Govern espanyol a favor dels nou dirigents independentistes condemnats pel Tribunal Suprem a penes de presó per l’1-O. L’objectiu de PP, Vox i Ciutadans amb aquesta maniobra és que hagin de tornar a presó per complir la part de condemna que els quedava pendent abans de l’atorgament de la mesura de gràcia.

Els primers recursos a arribar al Tribunal Suprem, ahir a primera hora del matí, van ser els promoguts per Inés Arrimadas, presidenta de Cs, Carlos Carrizosa, líder taronja a Catalunya, i José María Espejo-Saavedra, exvicepresident del Parlament. En van interposar un per cada pres indultat i van al·legar que els independentistes “els van privar del seu dret de participació política” en els plens de la Cambra catalana del 6 i 7 de setembre del 2017, en el qual es van aprovar les lleis de desconnexió.

“Ells van interposar recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional i van guanyar”, va explicar Edmundo Bal, portaveu de Cs al Congrés, partit que per mitjà d’aquests arguments prova d’obtenir la legitimació necessària davant dels ulls del Suprem perquè s’admetin a tràmit els recursos interposats. .

A més, va afegir que sol·licitaran la suspensió cautelar dels indults perquè els dirigents independentistes condemnats per l’1-O hagin de tornar a presó fins que l’alt tribunal emeti el seu veredicte. Hores després van ser els ultradretans de Vox els que van presentar el seu propi recurs davant del Suprem. Santiago Abascal, líder d’aquesta formació, no va donar detalls sobre el contingut del mateix, encara que va afirmar que la concessió del perdó per part de la Moncloa suposa una “traïció”, alhora que una “punyalada” a Felip VI.

Mentrestant, el PP encara prepara els arguments per justificar el seu recurs contra els indults. Des de les files populars es veuen legitimats com a partit per interposar el recurs. A més, el seu president, Pablo Casado, en presentarà un altre en nom propi, adduint que era “objectiu” dels CDR.

Mentrestant, el mateix Casado va ser ahir a Brussel·les defensant el no als indults i va advertir Estats com França o Itàlia del perill de concedir “carta blanca” als moviments independentistes.

Denuncia a l’ONU que vulneren el seu dret a ser independentistaEl comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ja té sobre la taula una denúncia interposada per Josep Costa, ex-vicepresident primer del Parlament, de JxCat, en la qual assegura que, mentre va exercir aquest càrrec, va ser “coaccionat” per “impedir l’expressió democràtica del poble de Catalunya”. Costa, allunyat de la primera línia de la política des de l’acabament de la legislatura passada, va afegir que “l’única lluita que es perd és la que s’abandona”.

Així les coses, la mundialització del procés davant d’instàncies internacionals segueix el seu curs, després que alguns dels líders independentistes que van ser indultats dimarts presentessin davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg recursos contra la sentència de l’1-O. I és que, quan han passat poc més de dos anys de l’acabament del judici al Suprem i amb els recursos judicials a Espanya esgotats, només els queda apel·lar davant de la cort d’Estrasburg.

L’Església espanyola dona suport a la catalana i avala els indultsEls bisbes espanyols van donar suport ahir als prelats catalans i van avalar els indults concedits pel Govern espanyol als líders independentistes condemnats a penes de presó per l’1-O. Així, Luis Argüello, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, va explicar que donen suport a la postura dels bisbes catalans, que fa uns dies es van pronunciar a favor de la concessió d’aquesta mesura de gràcia, i que aposten “pel diàleg”.

No obstant, va puntualitzar que “ara que els indults ja s’han produït, que han sortit al carrer i s’han fet manifestacions, hauríem de subratllar en aquest aspecte que les actituds inamovibles no ajuden a construir la societat”. I és que, segons el parer de l’Església, “un assumpte cada cop més enquistat no es pot resoldre només des del sentiment”.

Tot i així, Argüello va admetre que, dins de la Conferència Episcopal, conviuen postures diferents sobre l’assumpte.. Sánchez insisteix en la “concòrdia territorial” per impulsar la recuperacióEl president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va apel·lar ahir a la “concòrdia política i territorial” per enfortir la recuperació econòmica de l’Estat espanyol. Tanmateix, Sánchez, que es trobava a Brussel·les per participar a la reunió dels caps d’Estat i de Govern dels Vint-i-set, no es va referir als indults als presos independentistes en les intervencions que va efectuar davant dels seus col·legues comunitaris.

Arrimadas i Bal, ahir davant del Suprem, mostrant el recurs que han interposat contra els indults.

Arrimadas i Bal, ahir davant del Suprem, mostrant el recurs que han interposat contra els indults.EUROPA PRESS

tracking