SEGRE

SUCCESSOS ESCÀNDOL

Troben 750 tombes prop d'un internat per a indígenes al Canadà

Va tancar el 1996 i servia per a l'assimilació forçosa de la població ameríndia del país || Hi vivien nens, i la troballa se suma a un altra de fa tan sols un mes

La troballa de les primeres tombes, fa un mes a Kamloops, va generar indignació al Canadà.

La troballa de les primeres tombes, fa un mes a Kamloops, va generar indignació al Canadà.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 750 tombes sense nom han estat trobades prop d’un internat de menors indígenes al Canadà, enmig de la polèmica aixecada al país per la troballa de més sepultures en escoles que es van aixecar per a l’assimilació forçosa de població índia. Va ser el cap de la tribu Cowessess, Cadmus Delorme, qui va informar d’aquest macabre descobriment.

Va explicar, no obstant, que encara es desconeix si es tracta de tombes de menors d’edat o si totes estarien relacionades amb l’internat per a nens indígenes. El que sí que va confirmar és que no “es tracta d’una fossa comuna”, sinó de “tombes sense nom” al cementiri que va supervisar fins al 1960 l’Església catòlica, confessió que, segons el líder indi, hauria retirat les tombes.

La tribu està abordant el lloc com “una escena del crim”.. L’Escola Residencial Indígena Marieval, on s’han trobat els enterraments, va operar des del 1899 fins al 1996 a l’àrea en la qual ara resideix la tribu Cowessess, a uns 140 quilòmetres a l’est de la ciutat de Regina, capital de la província de Saskatchewan. Encara que l’escola va ser demolida, l’església i el cementiri es van mantenir. Si es confirmés la troballa, es tractaria de la més gran fins a la data en internats per a menors indígenes. I és que, a finals de maig, es va anunciar el descobriment de més de 210 cadàvers de nens enterrats fa més de quatre dècades a l’antiga Escola Residencial Índia Kamloops.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, es va mostrar “molt entristit” i va prometre que “honraran la memòria dels difunts” i explicaran “la veritat sobre aquestes injustícies”, ja que “cap nen no hauria d’haver estat separat de les seues famílies i comunitats i desposseït del seu idioma, cultura i identitat”. Aquestes troballes, va lamentar, “reafirmen una veritat que es coneix des de fa molt temps” i “aprofundeixen en el dolor que les famílies i els pobles indígenes estan sentint”, un “trauma” que és “responsabilitat del Canadà”, per la qual cosa el Govern continuarà proporcionant els recursos necessaris per “treure a la llum aquests terribles danys”.

. “Les troballes a Marieval i Kamloops són part d’una tragèdia encara més gran”, va concloure Trudeau.

tracking