SEGRE

UE Polèmica

La UE planta cara a Hongria pels drets LGTBIQ

Viktor Orbán, el primer ministre hongarès, exhorta els països de la UE a “respectar” els hongaresos arran de les seues crítiques a la llei

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán.

La UE planta cara a Hongria pels drets LGTBIQEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova legislació hongaresa que prohibeix parlar de l’orientació sexual en escoles ha estat el punt d’inflexió per a una gran majoria de líders europeus en l’estira-i-arronsa entre Brussel·les i Budapest: hi ha una oposició majoritària i pràcticament inèdita que consideren el més recent afront de Viktor Orbán als drets fonamentals.

Només Polònia, tradicional aliat d’Hongria en aquests assumptes, i Eslovènia, el primer ministre de la qual és conegut com el Trump europeu, van defensar la postura hongaresa en el debat sobre drets del col·lectiu LGTBIQ en la cimera europea que va acabar ahir després que la presidenta de la Comissió Europea advertís que la legislació magiar que equipés la pedofília amb l’homosexualitat era “vergonyosa”.

Descrit pels presents com “emocional”, “dur” o “necessari”, el debat de la cimera va comptar amb intervencions de tots els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea, incloent-hi l’únic dels vinti-set actuals que és obertament gai, el luxemburguès Xavier Bettel.

Aquest ja havia dit a la premsa abans d’entrar en la reunió que el més difícil de la seua homosexualitat havia estat “acceptar-se a si mateix” i com explicar-ho als seus pares.

Encara que l’assumpte no va tornar a colar-se ahir a l’agenda de la cimera, centrada en la recuperació econòmica post-Covid, sí que ho va fer en les rodes de premsa que els líders han fet al final de la trobada.

Països com França, Alemanya o Espanya van criticar la postura hongaresa, encara que un dels més durs va ser el primer ministre portuguès, António Costa, que en la línia del neerlandès Mark Rutte –que va dir dijous que aquesta Hongria “no té cabuda” a la UE–, va voler recordar que “no pots ser membre de la Unió Europea si no en respectes ni n’acceptes els valors”.

Orbán, per la seua part, va respondre a les crítiques, en especial de Rutte, i va reclamar “respecte”, advertint que no està disposat a “agenollar-se”.

tracking