SEGRE

PANORAMA

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacions

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacions

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacions

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacionsA día de hoy la industria ballenera mata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Involucrar al sector marítim internacional per evitar les col·lisions de vaixells amb balenes és l’objectiu de la "whale-safe", una certificació de seguretat creada per reduir la "massacre silenciosa" dels gairebé 20.000 exemplars que, segons algunes estimacions, moren envestits cada any.

En el dia d’avui la indústria balenera en mata "unes 1.000 balenes a l’any amb finalitats comercials", pel que les col·lisions entre cetacis i vaixells han passat a ser "la principal amenaça", ha explicat a Efeverde Paolo Bray, director de l’Organització Mundial de Sostenibilitat i del programa de certificació Friend of the Sea.

Les companyies navilieres que vulguin obtenir aquest segell "s’hauran de comprometre a tenir a bord un programa d’observació de mamífers marins a temps complet a tots els vaixells", un sistema de càmeres d’infrarojos que cobrirà constantment l’àrea davant els vaixells, "120 graus com a mínim, fins i tot de nit".

Les embarcacions també "disposaran d’un procediment per reaccionar i evitar els mamífers marins propers" i compartiran les seues observacions de balenes en temps real a través d’una plataforma en línia "a disposició de tots els vaixells de la zona i amb finalitats estadístics".

La certificació "whale-safe", creada el mes d’abril passat, està disponible per a vaixells de qualsevol mida, a més de per a línies de càrrega i creuers, companyies pesqueres, transbordadors, operadors d’observació de balenes, exèrcit i agències nacionals.

"Esperem que la certificació sigui un al·licient per sumar-se al programa", ha indicat Bray, ja que, a més de ser "una distinció" per a les empreses constitueix "una demostració dels seus esforços per protegir les balenes, davant dels consumidors i la resta de companyies del sector."

Segons Bray, el volum de la indústria naviliera mundial es duplica cada 10 anys i la velocitat mitjana dels vaixells moderns ha augmentat, el que incrementa els impactes letals sobre els cetacis.

A més, les tripulacions "sovint no s’adonen que s’ha produït una col·lisió" pel que la majoria de les balenes que moren s’enfonsa en el fons del mar i només un 10 % d’exemplars queden encallats a la costa" i poden ser atesos.

Les prop de 20.000 balenes que es creï moren cada any per aquests xocs representarien aproximadament l’1 % del nombre total d’animals estimats d’aquesta família biològica als oceans del planeta.

Tanmateix, "algunes espècies com la balena blava estan formades per només uns quants de milers d’exemplars" per la qual cosa aquest problema "podria portar-les a l’extinció", assegura Bray.

La Comisión Ballenera Internacional s’encarrega d’avaluar l’estat dels cetacis per poblacions, per la qual cosa, dins d’una espècie, hi pot haver poblacions a punt de desaparèixer en determinades àrees geogràfiques encara que d’altres estiguin prosperant en una regió diferent.

Avaluar l’estat d’una població de balenes "no és senzill", segons aquest especialista, ja que "passen la major part del temps sota l’aigua, algunes poblacions habiten a les regions més remotes o no hi ha dades històriques disponibles".

Per això, de la vintena de poblacions localitzades, sis estan sanes, tres són vulnerables, quatre es troben en perill d’extinció, dos en perill crític d’extinció i de set més no hi ha prou dades.

Bray afirma que "les balenes són directament i indirectament responsables de capturar una alta proporció de carboni", doncs absorbeixen 33 tones de diòxid de carboni durant la seua vida i, quan moren, aquest CO2 s’enfonsa a l’oceà.

A més, encara que consumeixen grans quantitats de plàncton, "també estimulen el creixement d’aquest conjunt d’organismes que absorbeix el 40 % del carboni produït a nivell mundial".

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacions

Creen un certificat per evitar que morin les balenes en xocar amb les embarcacionsA día de hoy la industria ballenera mata

tracking