SEGRE

POLÍTICA CONGRÉS

Divisió en l'homenatge a les víctimes del terrorisme

PP i Vox no acudeixen a l'acte solemne al Congrés || Associacions critiquen el Govern central per l'atansament de presos etarres

Vista general del Congrés dels Diputats durant l’acte d’homenatge celebrat ahir.

Vista general del Congrés dels Diputats durant l’acte d’homenatge celebrat ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La divisió va marcar ahir l’homenatge del Congrés a les víctimes del terrorisme, un acte al qual van faltar de nou les principals associacions de víctimes i al qual no van assistir ni el PP ni Vox, en protesta per l’acostament de presos etarres al País Basc i l’“emblanquiment” de Bildu. Va ser el primer any que el PP es desmarca d’aquest acte institucional, encapçalat per la presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet, i en què van participar la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i els ministres de Justícia, Juan Carlos Campo, i de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

En un discurs a l’hemicicle, Batet va emfatitzar el consens unànime de les forces parlamentàries per condemnar el terrorisme i acompanyar en el dolor les víctimes i va instar a fer política “ressaltant el que ens uneix”, “més enllà de les discrepàncies sobre les polítiques concretes”. Els dirigents del grup popular, al costat dels de Vox i també una representació de Ciutadans, van decidir afegir-se a la concentració convocada davant del Congrés per l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que va demanar la il·legalització de Bildu.

Tampoc van participar en l’acte associacions com Dignitat i Justícia i Covite, encara que d’altres sí que hi van ser presents i en nom de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT) va pronunciar un discurs el seu president, Tomás Caballero. Fill del regidor d’UPN Tomás Caballero, assassinat per ETA el 1998, el president de l’FVT no va oblidar les absències i va instar el Govern a “reflexionar” i a adoptar “accions eficaces per recuperar la voluntat empàtica, sensible i solidària” que va marcar la llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes del 2011.

D’altra banda, la presidenta de l’AVT, Maite Araluce, va advertir el Govern que “o s’està amb les víctimes o s’està amb els botxins”..

tracking