SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIONS

El rei i Sánchez apel·len a la unió i Aragonès a la recuperació en la inauguració de l'MWC

El president de la Generalitat rebutja participar en el besamans al rei, malgrat que després comparteix taula amb el monarca || Celebra, igual que Colau, la recuperació del Mobile World Congress

Aragonès va compartir taula al sopar inaugural del congrés amb Pedro Sánchez i el rei Felip VI.

Aragonès va compartir taula al sopar inaugural del congrés amb Pedro Sánchez i el rei Felip VI.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, van apel·lar ahir a la nit a la “unió” durant el discurs del sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aquest va evitar saludar el rei a l’arribada del monarca a l’esdeveniment a la Fira de Barcelona.

Fonts de Presidència van revelar que Aragonès sí que va acabar saludant el rei i Pedro Sánchez una vegada a l’interior del recinte. Aragonès va voler així evitar la fotografia amb Felip VI en un besamans pel qual sí que van desfilar Sánchez, la vicepresidenta Nadia Calviño; la ministra d’Indústria, Reyes Maroto o el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

En el discurs previ al sopar, Sánchez va assegurar que “la cooperació institucional i la unitat d’acció” són “el camí fèrtil per aixecar el país” i que la recuperació econòmica serà més “forta” quan predominin els valors de la “cohesió i la unió”. Felip VI, per la seua part, va fer una referència més genèrica afirmant que “cal unir forces” per assolir la recuperació “al més aviat possible”.

El president Aragonès centra el discurs del sopar inaugural del Mobile en l’àmbit econòmic

El congrés ja ha generat entre 5.000 i 7.000 llocs de treball i espera uns 30.000 assistents

Aragonès, en canvi, va traçar un discurs més econòmic celebrant el retorn del congrés internacional després de la suspensió l’any passat per culpa de la pandèmia. Així, va assegurar que Catalunya i Barcelona són “els millors aliats del Mobile World

Congress i els millors aliats perquè el progrés de l’economia digital arribi a tots”. En aquest sentit, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va celebrar també la recuperació de l’MWC, que va qualificar de símbol de la recuperació postpandèmia, i va destacar especialment la presència en el sopar inaugural dels governs espanyol i català.

D’altra banda, mentre el vicepresident del Govern, Josep Puigneró (Junts), reclamava al matí a Pedro Sánchez en una entrevista a Catalunya Ràdio “fets i no paraules”, i es mostrava així “escèptic” davant dels resultats de la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat, alguns magistrats del Tribunal Suprem donaven per fet la seua derrota a Europa per la sentència de l’1-O. Segons va publicar El Mundo, fonts del Tribunal Suprem afirmen que “la nostra sentència de l’1-O està morta a Europa, la batalla està perduda” davant de l’acumulació de revessos, entre els quals enumeren la nul·la efectivitat de les euroordres, els vots particulars del Tribunal Constitucional, l’anunci de reforma del delicte de sedició i els recents indults als presos de l’1-O.

Val a destacar, d’altra banda, que Salvador Illa (PSC) va assegurar ahir que les eleccions del 14 de febrer passat van obrir un “temps nou” a Catalunya, que “acceleren” els indults, que va definir com un “acte de valentia i intel·ligència política”.

El Mobile Lunch, una trobada entre empresaris, emprenedors i polítics, va donar ahir al migdia al Mercat de la Boqueria de Barcelona el tret de sortida al Mobile World Congress (MWC). Unes hores abans, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va inaugurar el primer tram ferroviari amb cobertura 5G d’Europa, entre l’estació de plaça Espanya, a Barcelona, i la d’Europa Fira, a l’Hospitalet de Llobregat.

En la vigília de l’inici del Mobile, FGC va organitzar el viatge inaugural d’aquest tram, que estava previst que es posés en marxa coincidint amb el congrés de l’any passat. A més de millorar la cobertura i d’ampliar la capacitat i velocitat de connexió, FGC i els socis impulsors del projecte han creat un assistent virtual que acompanya els participants en el congrés i ofereix informació sobre l’agenda diària d’activitats.

El Mobile World Congress, les sessions del qual començaran avui dilluns en la seua primera edició post-Covid, ha generat fins ara entre 5.000 i 7.000 llocs de treball de professionals de diferents perfils contractats per poder fer possible l’esdeveniment.

El congrés espera atreure a la capital catalana uns 30.000 assistents, menys d’un terç dels de fa dos anys. Unes mil empreses expositores participaran en el certamen, unes 700 de forma presencial, que ocuparan uns 100.000 metres quadrats de l’espai firal de l’Hospitalet, a només tres pavellons davant els vuit d’altres edicions. Tres-centes empreses més hi participaran totalment en línia.

Els Cantaires decidiran avui si segueixenEls Cantaires de Ponent celebraran aquesta tarda (19.00) una assemblea a la regidoria de Cultura per decidir sobre la continuïtat del recital de cada dilluns a la plaça Paeria. El president de l’entitat, Jaume Añé, va explicar que “el grup de músics i cantaires tenim clar que cal continuar perquè els indults no ho han solucionat tot, queden els exiliats, els represaliats..., ni el dret a decidir i l’autodeterminació”.

En l’assemblea està prevista la participació de l’ANC i Òmnium i gent que se suma els dilluns a l’acció musical. A les 20.00 h, els Cantaires també celebraran la revetlla de Sant Pere amb una foguera a la plaça Paeria, cremant i cantant Tot allò que ens fa mal, de Txarango.

“L’amnistia és la solució global”La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), va defensar ahir en una entrevista en Nació Digital l’amnistia com la “solució global per al conjunt de l’independentisme, per acabar amb la causa contra l’independentisme i amb la repressió –més de 3.000 de represaliats– i obrir una nova etapa de concòrdia”.

Cs dona suport a una moció contra SánchezLa presidenta de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, va considerar ahir que els indults del Govern són “una escopinada a la cara d’Espanya” i que si el líder del PP, Pablo Casado, presentés una moció de censura contra Pedro Sánchez, li donaria suport. La portaveu del Partit Popular al Congrés, Cuca Gamarra, li va respondre que “els números no donen”.

tracking