SEGRE

El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions als líders del 'procés' per les despeses exteriors de la Generalitat

Atribueix 2,8 milions a Mas i Mas-Colell i 1,9 a Puigdemont i Junqueras

L'eurodiputat Carles Puigdemont i el president Pere Aragonès després de la reunió a la Casa de la República a Waterloo el 18 de juny.

L'eurodiputat Carles Puigdemont i el president Pere Aragonès després de la reunió a la Casa de la República a Waterloo el 18 de juny.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros a una quarantena d'excàrrecs de la Generalitat per les despeses suposadament irregulars i a favor del procés, en l'acció exterior del Govern des del 2010 al 2017. El tribunal desglossa les partides gastades i les atribueix a cada dirigent. Cada partida hauria de ser rescabalada solidàriament entre tots els seus responsables. Així, a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i al seu exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, se'ls reclamarien un màxim de 2,8 milions d'euros a cadascun, tot i que la xifra hauria de ser repartida amb altres exalts càrrecs.  A Carles Puigdemont i Oriol Junqueras els reclamarien un màxim d'1,9 milions d'euros a cadascun.

En un informe de més de 500 pàgines traslladat a les defenses aquest dimarts, pels viatges a l'estranger de presidents i consellers de la Generalitat, es reclamen 317.000 euros. De la Secretaria d'Acció Exterior i de la Unió Europea, es reclamen 27.189 euros per activitats relacionades amb el procés d'autodeterminació, 3.863 per trobades de delegats i 21.175 euros per contractes.

Les delegacions del Govern a l'estranger van utilitzar 3.222 euros indegudament, segons el tribunal, per la utilització de locals i 205.081 euros per activitats relacionades amb el procés en cada delegació, destacant els 27.217 euros de la delegació a França, els 31.794 a Estats Units, els 25.153 a Itàlia i els 69.119 al Regne Unit. A les delegacions també els atribueix 261.581 euros d'irregularitats i deficiències en el compliment de normes de gestió per falta de documentació justificativa, 151.430 per pagaments injustificats, 149.564 per serveis d'assessorament i elaboració d'informes i 32.844 euros per atencions protocol·làries i representació.

QUEIXES DELS ADVOCATS

"Em sembla una presa de pèl tot aquest procediment", ha dit en declaracions a la premsa per després d'insistir que, després de conèixer la informació que li serà facilitada per l’òrgan, alegrarà la "indefensió" davant de la qual diuen trobar-se. En aquest sentit ha denunciat la "falta de solvència tècnica" de l’informe i ha assegurat que el Tribunal de Comptes està assumint "unes competències que no té, com és la derogació implícita de l’Estatut de Catalunya, per la via de coartar l’acció exterior de Catalunya, que està contemplada expressament a l’Estatut després de la sentència del Constitucional".

Francesc Homs, un altre dels lletrats en el procediment, qui va ser portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) al Congrés dels Diputats inhabilitat pel Tribunal Suprem per donar suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014. També ha retret que els advocats s'assabentessin de la xifra que els reclama el tribunal a través de la premsa, amb referència als 5,4 milions que segons va publicar El País hauran d’abonar. Una vegada notificat l’expedient de liquidació els responsables tindran un termini de 15 dies per abonar els diners.

En l’acte són presents tant la Fiscalia com l’Advocacia de l’Estat, a més dels representants legals de la Generalitat, de Diplocat, de les societats Advocats Catalans per la Constitució i de Societat Civil Catalana, aquests dos últims personats com a acció pública.

tracking