SEGRE

Sánchez rep Aragonès a la Moncloa per intentar recuperar el diàleg

Els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, a l'escala de la Moncloa abans de reunir-se

Els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, a l'escala de la Moncloa abans de reunir-seACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut al Palau de la Moncloa al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per mantenir una reunió que confia que sigui el punt de partida per a una nova relació que permeti trobar solucions per a la convivència. La cita es va pactar la setmana passada per a la tarda d’aquest dimarts i Sánchez ha rebut Aragonès a l’escalinata d’accés a l’edifici del Consell de Ministres, on es desenvolupa la trobada. Ambdós, protegits per màscares, s’han saludat sense cap contacte físic a causa de la pandèmia de coronavirus.

Mentre conversaven breument han posat per als informadors gràfics flanquejats per sengles banderes d’Espanya i Catalunya abans d’accedir a l’interior de l’edifici per a l’inici de la seua reunió. Després d’ella està previst que Aragonès es traslladi fins el Centre Cultural Blanquerna de Madrid per oferir una conferència de premsa ja que ha rebutjat comparèixer a la seu de la Presidència del Govern espanyol.

Per part del Govern central serà la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, qui donarà compte davant dels informadors del desenvolupament de la reunió. L’Executiu central emmarca aquesta entrevista en les habituals de Sánchez amb els diversos presidents autonòmics una vegada que aquests són elegits. Però en aquesta ocasió té altres connotacions, ja que arriba una setmana després que el Consell de Ministres aprovés els indults als líders independentistes i s’espera que es pugui avançar en el calendari del diàleg entre ambdós governs per al que Sánchez denomina "el retrobament". En concret, pot fer-se algun pas per reprendre pròximament la taula de diàleg entre els dos governs.

Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres d’aquest dimarts, ha confiat que la reunió serveixi de punt de partida per a una nova relació a la recerca de solucions. S’ha mostrat convençuda que hi haurà propostes per ambdues parts i ha recalcat que el Govern espanyol mantindrà les seues "línies roges" en matèria constitucional. Però ha garantit que Sánchez allargarà la mà a l’entesa i "depèn de l’altra part si vol afegir-se a aquesta convivència o prefereixen estar en altres postures que són inútils, no condueixen a res i generen malestar i frustració".

Per la seua part, Aragonès arriba ala Moncloa amb la intenció de continuar reclamant l’"amnistia" de tots els afectats pel procés així com l’exercici del dret d’autodeterminació. Aquesta reunió se celebra hores després que el Tribunal de Comptes hagi reclamat un total de 5.422.879 euros a més d’una vintena de líders independentistes per les despeses derivades de la promoció exterior del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 amb diners públics.

tracking