SEGRE

PANORAMA

Aragonès i Sánchez pacten reprendre la taula de diàleg la tercera setmana de setembre

A Barcelona, per buscar una solució al conflicte català || El president de la Generalitat insisteix en la via de l'amnistia i del referèndum, i relega a la comissió bilateral les qüestions “del dia a dia”

El president, Pere Aragonès, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, ahir, a l’inici de la reunió a La Moncloa.

El president, Pere Aragonès, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, ahir, a l’inici de la reunió a La Moncloa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, van acordar ahir reactivar la taula de diàleg entre governs amb una reunió a Barcelona la setmana del 13 de setembre. En la seua primera trobada oficial des de la investidura del republicà, Aragonès i Sánchez van constatar les diferències que mantenen a l’hora d’abordar la solució del conflicte català, però es van conjurar per donar una “oportunitat” al diàleg.

La reunió dels dos mandataris, que va durar més de dos hores i mitja, també va servir per pactar que la comissió bilateral Estat-Generalitat, que no s’ha convocat des de l’agost del 2018, es posi en marxa aquest mes de juliol.. Així les coses, al finalitzar la reunió, Aragonès, des del Centre Cultural Blanquerna, va constatar que les posicions de la Generalitat i de La Moncloa estan “allunyades”, i va insistir que els plantejaments de Catalunya passen per reclamar l’amnistia, l’autodeterminació i el compliment de la resolució aprovada per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa dilluns passat. Aquest organisme va demanar, entre altres coses, la retirada de les euroordres contra els dirigents independentistes que continuen a l’estranger.

En aquest sentit, el president català va subratllar que l’Estat espanyol té “mecanismes” per acatar aquest informe, però no va entrar al detall de quins són. Així mateix, va remarcar que la proposta de sotmetre a referèndum la independència de Catalunya és una opció que inclou tots els catalans, i que donarà oportunitat als que prefereixen quedar-se a Espanya de “guanyar a les urnes”.

“Mantenir l’statu quo, que és el que planteja ara l’Estat, és una via que deixa al marge molts catalans”, va apuntar Aragonès, que va apostar per “armar-se d’ambició, determinació, perseverança, perspectiva i paciència” perquè “no serà fàcil ja que no hi renunciarem”..

Moncloa reafirma el ‘no’ a l’amnistia i al referèndum i demana negociar qüestions “del dia a dia” de la gent

La candidatura olímpica preveu aprofitar infraestructures que ja estan construïdes

María Jesús Montero, portaveu del Govern espanyol, per la seua part, va afirmar que durant la reunió no es va abordar ni l’amnistia ni l’autodeterminació perquè “Aragonès coneix amb exactitud el límit que posa el Govern espanyol a aquestes qüestions”. Així doncs, va explicar que el mandatari català va comentar aquestes qüestions però que Sánchez “no hi va aprofundir”. Així doncs, va subratllar la necessitat que Catalunya plantegi “propostes que permetin avançar” i que facilitin “el dia a dia” dels ciutadans.L’aval de Sánchez representa el reconeixement definitiu a les aspiracions catalanes d’acollir aquesta cita esportiva, després que Pere Miró, director general adjunt del Comitè Olímpic Internacional (COI), fos rebut per Aragonès a mitjans de mes a Barcelona, juntament amb Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE). No obstant, com van explicar fonts de la Generalitat a La Vanguardia, la qüestió del suport de l’Estat a la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 no va formar part de l’ordre del dia de la trobada d’ahir entre Aragonès i Sánchez.

Moncloa avala la candidatura Pirineus-Barcelona 2030El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va transmetre ahir a Pere Aragonès, cap de l’Executiu català, el suport de Moncloa a la candidatura Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030.

tracking