SEGRE

Turisme

El passaport covid entra en vigor demà amb 2,7 milions d'emesos a Espanya

El certificat eximirà a qui el posseeixi de les mesures sanitàries imposades per als viatgers.

El certificat eximirà a qui el posseeixi de les mesures sanitàries imposades per als viatgers.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El certificat covid impulsat per la UE per facilitar els viatges entra oficialment en vigor demà, en coincidència amb l’inici de la segona temporada estival en pandèmia, amb més de 2,7 milions d’aquests passaports emesos a Espanya per les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat.

La idea d’engegar aquest instrument va ser plantejada per Grècia a començaments d’any amb la intenció de reactivar el mercat turístic de cara a aquest estiu, després de la caiguda del sector fa un any, i el "certificat verd digital", com es va denominar, va ser finalment aprovat el 20 de maig de 2021 com un marc únic en aquest àmbit per començar a aplicar-se a partir de l’1 de juliol en tots els Estats membres.

Aquesta eina senzilla, gratuïta, universal, segura i fiable, com la presenta el Ministeri de Sanitat, busca facilitar la lliure circulació en territori de la UE, garantint la no-discriminació i l’estricte respecte als drets fonamentals dels ciutadans comunitaris.

Es presenta en versió digital o en paper i se sintetitza en un codi QR amb firma digital, que conté informació -també en anglès- sobre si el seu titular ha rebut la pauta completa d’alguna vacuna contra la covid-19 autoritzada per l’agència europea EMA o per l’OMS -certificat de "vacunació" -, està immunitzat per haver-se encomanat en el passat -de "recuperació" - i/o té un test negatiu recent (PCR o d’antígens de les últimes 48/72 hores) -de "prova".

A Espanya, que va avançar l'entrada en vigor del certificat al passat 7 de juny, l’emeten les autonomies i el Ministeri de Sanitat, encara que aquest últim només en els supòsits d’haver passat la malaltia o estar vacunat.

Entre el Ministeri i les autonomies ja s’han emès a Espanya 2.718.272 certificats, com va informar aquest dilluns la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, qui va afegir que "ja són dotze les comunitats que emeten els tres models i set les que emeten els de valoració i recuperació".

Per comunitats, segons la informació facilitada a Efe pels diferents governs autonòmics, Catalunya ha emès 681.600 certificats, Andalusia 462.934, Galícia 255.423, Castella i Lleó 224.354, País Basc 127.500, Aragó 82.618, Castella-la Manxa 80.000, Navarra 61.606, Extremadura 47.761, Múrcia 40.000, Canàries 34.000, Cantàbria 27.700, Balears 15.290, La Rioja 13.897, Astúries 3.426, Melilla 5.199 i Ceuta 4.600.

La Comunitat Valenciana no ha facilitat la xifra total, encara que ha assenyalat que en les primeres 48 hores després d’obrir el sistema havia registrat 31.459 descàrregues, i la Comunitat de Madrid ha indicat que començarà oficialment aquest dijous a expedir els passaports covid, amb l’obertura de diversos punts on es podrà gestionar de forma presencial després d’uns dies atenent sol·licituds de manera telemàtica en prova pilot.

En les comunitats autònomes les situacions són diverses. Per exemple, algunes, com Aragó, Comunitat Valenciana i Extremadura van començar a emetre el certificat el 7 de juny; Catalunya ho va fer el 8; Balears de forma telemàtica des del dia 10 i presencial en 7 punts habilitats a les illes des del 14; a Ceuta des del 16; a Castella-la Manxa van començar el 18 i a Cantàbria el dia 21.

Comunitats com el País Basc, que fins ara emeten els certificats de manera telemàtica, començaran a fer-ho també de manera presencial a partir de demà.

De les dades facilitades a Efe per les conselleries de Sanitat es desprèn que la immensa majoria dels passaports són en la modalitat de vacunació, com en Galícia, on són més del 98 %; a Extremadura, amb a prop d’aquesta xifra; a Catalunya, amb més del 96 %; a Castella i Lleó, amb gairebé el 95 %; o a La Rioja, amb més del 92 %.

D’altra banda, quant al seu ús, el Govern balear ha destacat que ja ve acceptant el certificat covid per entrar al seu territori.

El Govern de la Regió de Múrcia va demanar fa dos setmanes en una interterritorial que el Ministeri de Sanitat posés les dades de vacunació en comú amb totes les comunitats perquè les persones que es van vacunar fora del seu lloc de residència no poden rebre el passaport en aquesta modalitat, cas del personal essencial que treballa temporalment fora del lloc de residència habitual, segons l’executiu autonòmic. 

tracking