SEGRE

PANORAMA

El Tribunal de Comptes reclama 5,42 milions per l'acció exterior catalana del 2011 al 2017

Creu que és el que va gastar de forma suposadament irregular la Generalitat per promocionar el procés a l'estranger || Demana 2,8 milions d'euros a Mas i Mas-Colell i 2 milions a Puigdemont i Junqueras

Junqueras, Puigdemont, Homs i Mas, quatre dels assenyalats pel Tribunal de Comptes, junts en una imatge d’arxiu.

Junqueras, Puigdemont, Homs i Mas, quatre dels assenyalats pel Tribunal de Comptes, junts en una imatge d’arxiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes va comunicar ahir de manera oficial que reclama 5,42 milions d’euros a una quarantena d’exalts càrrecs de la Generalitat en concepte de responsabilitat comptable per les despeses suposadament irregulars destinades a promocionar el procés a l’estranger entre els anys 2011 i 2017. En un informe de poc més de cinc-centes pàgines, aquest òrgan administratiu, els membres del quals són elegits pel Congrés i pel Senat, va desglossar les partides gastades i les va atribuir a cadascun dels dirigents investigats.

Cadascun d’ells haurà de fer front a la devolució dels diners reclamats de manera solidària amb la resta de persones que en resultin responsables segons el Tribunal de Comptes. Així les coses, segons aquesta instància fiscalitzadora, les despeses més importants efectuades per Catalunya per donar a conèixer el procés a l’exterior s’enquadren en una categoria denominada “activitats de promoció del procés sobiranista”, en la qual s’inclou un programa de visites internacionals, i que va costar 1,6 milions.

També figura a l’informe la contractació de l’empresa Independent per 1,4 milions o la reclamació de 288.526,86 euros per les despeses de viatges d’Artur Mas i Carles Puigdemont a l’estranger quan ostentaven la presidència de la Generalitat. Amb tot, el Tribunal de Comptes, que veurà com el mandat de nou dels seus membres caduca d’aquí a unes setmanes, va fixar en 2,79 milions d’euros la responsabilitat comptable que han d’afrontar Mas i Andreu Mas-Colell, que va ser conseller d’Economia durant el seu mandat.

A Francesc Homs, exconseller de Presidència i que representa alguns dels investigats pel mateix Tribunal de Comptes, se li atribueix una responsabilitat de més 2,95 milions. A Raül Romeva, conseller d’Exteriors durant l’1-O i que va ser indultat la setmana passada, l’òrgan fiscalitzador li reclama prop de 2,11 milions, mentre que a Carles Puigdemont i a Oriol Junqueras, que també ha estat indultat, prop de dos milions a cada un.

Tanmateix, els exalts càrrecs de l’administració catalana que s’enfronten a sancions més elevades són Albert Royo, exsecretari general del Diplocat, al qual se li demanen 3,6 milions d’euros, i Mireia Vidal, exinterventora, a la qual se li exigeix el pagament de 3,16 milions. Igualment, respecte al lleidatà Ramon Font, que va ser delegat de la Generalitat a Portugal, el Tribunal de Comptes ha fixat la seua responsabilitat comptable en 12.300 euros.

Amb la comunicació d’aquest informe a les defenses dels investigats, el Tribunal de Comptes va donar per tancada la fase d’instrucció d’aquesta causa, que va obrir a finals de març del 2019. Representants dels 42 assenyalats per les despeses suposadament irregulars van presentar ahir mateix al·legacions, a l’espera que ara, en la fase d’enjudiciament, es determini la quantitat que ha d’afrontar cadascun dels exdirigents catalans.

Fa més de dos anys que l’òrgan indaga en despeses que suposadament es van utilitzar per al procés

La responsabilitat de cada un a les partides corresponents és solidària, per la qual cosa tots els deutors de cada una d’aquestes tenen l’obligació comuna de fer-se càrrec de la seua totalitat, fins a cobrir-la.El PP confia que els investigats tornin “fins a l’últim cèntim”Independentistes i comuns van arremetre ahir contra la tasca del Tribunal de Comptes i tant Carles Puigdemont, ara eurodiputat de JxCat, com la republicana Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, van coincidir a comparar a aquest òrgan fiscalitzador amb la Inquisició. “Franquisme de fons i forma”, va afegir Puigdemont, mentre que Artur Mas va denunciar que l’Estat “busca la mort civil i política” dels exdirigents de la Generalitat encausats.

Oriol Junqueras, per la seua part, va censurar que “la repressió s’abalanci” ja no només sobre els líders de l’independentisme sinó també sobre les seues pròpies famílies. D’altra banda, Patrícia Plaja, portaveu del Govern català, va dir que els lletrats de la Generalitat treballen per “minimitzar l’impacte” de les quantitats que els reclama el Tribunal de Comptes.

Per la seua part, Jéssica Albiach, líder d’En Comú al Parlament, va explicar que treballen en una proposta al Congrés per “despolititzar” aquest òrgan fiscalitzador.. L’independentisme critica que torni “la Inquisició”Lorena Roldán, exlíder de Cs al Parlament i ara diputada del PP a la Cambra catalana, va exigir ahir que els investigats pel Tribunal de Comptes tornin “fins a l’últim cèntim” dels diners presumptament malgastats en la promoció exterior del procés. “Són diners de tots els catalans”, va advertir.

En la mateixa línia, Cuca Gamarra, portaveu dels populars al Congrés, va manifestar que és una “vergonya” el “setge del sanchisme” a l’òrgan fiscalitzador i va reclamar que se’l deixi actuar “amb independència”. D’altra banda, Carlos Carrizosa, dirigent de Ciuatadans a Catalunya, va lamentar les “pressions” de l’independentisme al Tribunal de Comptes.

tracking