SEGRE

PANORAMA

Aragonès replica que “persistirà” perquè Catalunya pugui votar

Reclama les competències per poder organitzar referèndums

El president Aragonès.

El president Aragonès.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que “persistirà” perquè els catalans puguin pronunciar-se sobre la independència en un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat. Davant dels micròfons de Catalunya Ràdio, va replicar d’aquesta manera les paraules de Pedro Sánchez, cap de l’Executiu espanyol, que va descartar permetre una consulta sobre la independència a Catalunya.

Igual que ho va fer dimarts després de la reunió que tots dos van mantenir a La Moncloa, Aragonès va explicar que la proposta de celebrar un referèndum és l’“única” que pot satisfer els independentistes i els unionistes, en la mesura que donarà opció que uns i altres guanyin a les urnes el que defensen. Arran d’això, va reclamar a La Moncloa la transferència a la Generalitat de les competències per poder convocar referèndums, una cosa que ja es va intentar abans de la consulta del 9-N i que no es va aconseguir.

Així mateix, Aragonès va avançar que aquest estiu afinarà l’acord per a l’amnistia i l’autodeterminació, a fi d’anar a la taula de diàleg amb l’Estat, que se celebrarà la setmana del 13 de setembre, “amb tota la força”. No obstant, Salvador Illa, líder de l’oposició, li va exigir que parli amb tots els partits catalans, no només amb els independentistes perquè, altrament, el diàleg “naixerà coix”.

Per la seua banda, Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, va lamentar que la reunió entre Sánchez i Aragonès de dimarts no servís per avançar. “Van ser dos monòlegs”, va apuntar. En sintonia amb aquestes paraules, Jordi Sànchez, secretari general de la formació, va afirmar que el resultat del partit entre els dos mandataris “no va ser bo”. I és que, per als juntistes, sense referèndum d’autodeterminació no se solucionarà el conflicte polític a Catalunya. “Com es pot solucionar a Europa un conflicte polític sense donar veu als ciutadans que volen expressar lliurement quin és el futur del país?”, es va preguntar.

tracking