SEGRE

PANORAMA

El Tribunal de Comptes dona 15 dies per pagar la fiança de 5,4 milions

Per despeses de l'acció exterior catalana entre el 2011 i el 2017, i si no ho fan, començarà a embargar els béns dels investigats || Rebutja les al·legacions presentades

Rovira, Romeva, Junqueras, Forcadell i Bassa, junts després de més de tres anys i mig, ahir a Ginebra.

Rovira, Romeva, Junqueras, Forcadell i Bassa, junts després de més de tres anys i mig, ahir a Ginebra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes embargarà béns dels exalts càrrecs de la Generalitat als quals investiga per haver utilitzat, suposadament, fons públics per promocionar el procés a l’estranger si no paguen dins dels propers quinze dies hàbils, això és sense comptar caps de setmana ni festius, la fiança que els ha imposat de 5,4 milions d’euros en aquesta causa. Aquest òrgan administratiu, els consellers del qual han estat elegits per PP, PSOE i Izquierda Unida, va confirmar ahir d’aquesta manera la petició inicial de fiança després de rebutjar les al·legacions de les defenses dels investigats.

Els embargaments s’executaran malgrat que la quantitat presumptament desviada encara no ha estat fixada definitivament i haurà de ser objecte de judici.

Com ja va transcendir dimarts, el Tribunal de Comptes reclama a l’expresident Artur Mas i a Andreu Mas-Colell, exconseller d’Economia i Hisenda, uns 2,8 milions, i a Carles Puigdemont i a Oriol Junqueras, prop d’1,9 milions. Així doncs, si els responsables de les despeses suposadament indegudes no abonen la quantitat reclamada en el termini de quinze dies hàbils, l’òrgan fiscalitzador, que té nou dels membres amb el mandat a punt de caducar i del qual forma part Manuel Aznar, germà de l’expresident José María Aznar, ordenarà embargar-los els béns.

Malgrat tot, el procés podria durar encara anys. I és que s’haurà de celebrar un judici al Tribunal de Comptes.

La sentència la dictarà Margarita Mariscal de Gante, que és consellera d’aquesta institució i que va ser ministra de Justícia amb el PP. Després, aquesta resolució podria acabar als tribunals ordinaris, que podria revocar-la.

En paral·lel, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, ja ha avisat que podria portar el cas a la Justícia belga i acusar el Tribunal de Comptes espanyol de robar.

La sentència del Tribunal de Comptes tardarà un any i la redactarà una exministra de Justícia del PP

D’altra banda, els presos indultats de JxCat viatjaran demà a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont, que no han vist en persona des de l’octubre del 2017. Encara no està clar si l’ara eurodiputat de JxCat es veurà amb Junqueras el 6 de juliol a Estrasburg.

Els presos indultats d’ERC visiten Marta Rovira a Ginebra

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa, presos d’Esquerra Republicana indultats la setmana passada pel Govern de Pedro Sánchez, van abandonar ahir per primera vegada territori espanyol per visitar a la ciutat suïssa de Ginebra Marta Rovira, secretària general d’ERC, a la qual no veien físicament des de feia tres anys i mig. Rovira va marxar al país helvètic el març del 2018 per l’amenaça que el Suprem l’empresonés. “Li devem a la gent lluitar per acabar amb la repressió i pel referèndum”, va dir Junqueras.

tracking