SEGRE

COVID-19

L'OMS adverteix del perill d'una nova onada de Covid a Europa mentre pugen els contagis

Els experts han mostrat la seua "preocupació" pel contagi creixent en països que acullen l’Eurocopa de futbol i insta a avaluar els riscos i a impulsar mesures de mitigació

Seu de la OMS

Seu de la OMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa, on per primera vegada en deu setmanes ha tornat a pujar el contagi de coronavirus, pot viure una nova onada de covid-19 a la tardor si no es mantenen les mesures sanitàries i les precaucions individuals, ha advertit aquest dijous l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’OMS considera que es donen les tres condicions necessàries perquè hi hagi una nova onada: noves variants (en especial la Delta), dèficit en vacunació i un contacte social creixent. "Hi haurà una nova onada a Europa llevat que siguem disciplinats, més encara quan ara hi ha menys regles, i que tots ens vacunem sense dubtar-lo quan sigui el nostre torn", va dir en roda de premsa el cap d’OMS-Europa, Hans Kluge.

La pujada del 10 % en els casos registrada la setmana passada era esperada per l’aixecament de les restriccions, però ha de servir d’advertència, va assenyalar Kluge, que va parlar també d’"aprendre la lliçó" de l’ocorregut l’estiu passat, quan la segona onada va colpejar amb més força a molts països que la primera. "Per dir-ho de forma simple: més contagi, més variants; menys contagi, menys variants," va declarar.

DOS DOSIS DE LA VACUNA NECESSÀRIES PER PROTEGIR-SE DE NOVES VARIANTS

La responsable d’Emergències d’OMS-Europa, Catherine Smallwood, va parlar que la regió és davant d’"una finestra d’oportunitats", perquè a molts països el contagi es manté a nivells baixos, si bé en alguns pocs hi ha rècord d’hospitalitzacions i morts. "No s’haurien de relaxar les mesures socials en un context de creixent contagi. Però si es fa, cal reforçar les mesures sanitàries", va afirmar Smallwood, que va esmentar, entre d’altres, fer més test i més rastreig de contactes, i "vacunar, vacunar, vacunar".

La mitjana de cobertura de la vacuna (dos dosis) a la regió europea (que inclou 53 països, entre ells Rússia i alguna exrepública soviètica) és només del 24 %, i la meitat de la població de més edat i el 40 % del personal sanitari continuen sense estar protegits, va ressaltar l’OMS. "Amb aquestes xifres, la pandèmia no s’ha acabat de cap manera. I seria un error que qualsevol, ciutadans i polítics, assumís que sí que s’ha acabat", va dir Kluge, subratllant que la Unió Europea no es pot sentir "fora de perill" mentre no ho estiguin els països del seu entorn. Existeix evidència científica que els preparats de Pfizer/BioNTech i de AstraZeneca funcionen contra la variant Delta, encara que la protecció es redueix amb només una dosi. Amb dos, en canvi, és "excel·lent", va explicar Smallwood.

PREOCUPACIÓ PER L’EUROCOPA I ALTRES ESDEVENIMENTS

Durant la compareixença, celebrada a la seu d’OMS-Europa a Copenhaguen, els experts van mostrar la seua "preocupació" pel contagi creixent en països que acullen l’Eurocopa de futbol i va instar a avaluar els riscos i a impulsar mesures de mitigació. "Ens preocupen les grans reunions de gent, sobretot en països on estan pujant els nous casos. És important implementar mesures de salut pública. Els organitzadors i les autoritats locals han d’impulsar iniciatives per reduir el contagi", va afirmar Kluge.

Kluge va ressaltar que no es pot excloure que aquest tipus d’esdeveniments esportius funcionin com a esdeveniments de "supercontagi" i va recordar la importància de mantenir la distància, rentar-se les mans i portar màscara on sigui necessari. "No són només els partits en si, sinó també altres esdeveniments relacionats amb l’Eurocopa", va ressaltar Smallwood.

L’experta de l’OMS defensa que el missatge principal és que els sistemes de salut han d’estar llestos per respondre davant de fortes pujades del contagi provocades per l’Eurocopa, la qual cosa inclou augment de test, rastreig i seqüenciació de proves, així com aïllament dels infectats.

L’OMS va recordar no obstant que el perill no és només l’Eurocopa, sinó també altres esdeveniments que reuneixen molta gent durant l’estiu, com els festivals de música. "L’evolució de la covid-19 en les properes setmanes i mesos, si veiem una nova onada o si les escoles podran obrir les seues portes als nostres fills, depèn de les nostres decisions i accions com a individus, comunitats i governs", va dir Kluge.

tracking