SEGRE

PANORAMA

Sánchez afirma al Congrés que no hi haurà referèndum d'independència a Catalunya

Casado demana eleccions per impedir la “dissolució” d'Espanya || Ultradretans i Cs animen els populars a presentar una moció de censura contra el president espanyol i comprometen el seu suport

Sánchez, aplaudit pels diputats del PSOE i pels membres del seu govern, ahir.

Sánchez, aplaudit pels diputats del PSOE i pels membres del seu govern, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va ser escenari ahir d’una tensa sessió en la qual el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a no pactar amb la Generalitat un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. “No hi haurà referèndum, tret que convencin tres cinquenes parts d’aquesta Cambra per reformar la Constitució, es faci la reforma i els espanyols ho aprovin en una consulta, i ja els dic jo que el PSOE mai reformarà la Constitució perquè això es produeixi”, va afirmar des de la tribuna d’oradors.

Sánchez, que va defensar els indults i va acusar el PP d’“incitar a l’odi i a la discòrdia entre espanyols”, va acusar Pablo Casado, líder dels populars, d’“alimentar-se del conflicte”..

Així les coses, Sánchez va ser el blanc de les crítiques del grup de les dretes, així com de les formacions independentistes i d’Unides Podem, soci del PSOE a La Moncloa. En aquest sentit, el mateix Casado va demanar al president espanyol la convocatòria d’eleccions generals anticipades per aturar la “dissolució” d’Espanya.

I és que el dirigent popular no es creu que Sánchez no acabi pactant un referèndum amb la Generalitat i va lamentar que Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, sigui el que de veritat mana sobre el Govern espanyol. A més, Casado va recordar “l’error” de Manuel Azaña, president del Consell de Ministres de la Segona República el 1932, quan va defensar “forjar un nou país per aprovar l’Estatut d’ERC”.

“Quan el 1937 es va adonar del seu error ja era massa tard perquè s’estaven enfrontant els que volien democràcia sense llei i els que volien llei sense democràcia”, va sentenciar. .

“El 1937 es van enfrontar els que volien democràcia sense llei i els que volien llei sense democràcia”, diu Casado

Tot plegat, el mateix dia en què el PP va anunciar que ha presentat al Tribunal Suprem els seus recursos contra els indults, que Casado considera que seran la “liquidació” de Sánchez. En paral·lel, els líders de Vox i de Ciutadans, Santiago Abascal i Inés Arrimadas, van animar Casado a plantejar una moció de censura per intentar enderrocar l’Executiu de PSOE i Unides Podem. També Jaume Asens, president del partit morat al Congrés, va criticar Sánchez per quedar-se únicament en els indults, i el va convidar a parlar del referèndum i de l’amnistia a la taula de diàleg.

Des de les files independentistes, Rufián per la seua banda va recordar que Sánchez també es va pronunciar en un primer moment contra la concessió dels indults. “Doni’ns temps”, va etzibar, sobre la possibilitat de convèncer-lo de pactar un referèndum. Míriam Nogueras, de JxCat, en canvi, va opinar que el diàleg és un “conte”.

La Moncloa refreda la reforma de la sedició per falta de suports

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reafirmar ahir al Congrés dels Diputats el compromís de reformar el delicte de sedició, però va refredar aquesta possibilitat a causa de la falta de suports parlamentaris per tirar endavant aquesta modificació legislativa. “La nostra voluntat persisteix, ho volem fer, però no veig que hi hagi una majoria parlamentària”, va indicar, alhora que va afegir que “aquest debat és a més per adequar i homologar-nos als països més consolidats democràticament”. I és que, segons Sánchez, l’Estat espanyol “va aprendre una lliçó” del que va passar a Catalunya durant la tardor de fa quatre anys, fets que, juntament amb el fracàs de les primeres euroordres contra els dirigents independentistes que van marxar a l’estranger, van evidenciar, al seu entendre, la necessitat de reformar la sedició. Amb tot, va ser per aquest delicte pel qual es va condemnar els líders de l’1-O que ara han estat indultats.

tracking