SEGRE

MULTA

Inspecció de Treball sanciona amb 180.000 euros IQOXE per l'explosió que va causar tres morts

La investigació de l'organisme de la Generalitat qualifica com a "infracció molt greu" els fets

alt

Explosió en una empresa química al polígon sud de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha proposat una sanció de 180.000 euros a l'empresa IQOXE per una "infracció molt greu" per l'explosió del 14 de gener del 2020 en la qual van morir tres persones i quatre van resultar ferides durant el procés de producció de la substància MPEG-500.

La proposta de sanció és el resultat d'una investigació i anàlisi de documentació per part de l'organisme de la Generalitat que ha determinat "la responsabilitat de l'empresa en els fets ocorreguts i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció".

Paral·lelament a la proposta de sanció, la ITC també fa una proposta de recàrrec de sis prestacions a la Seguretat Social "de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l'accident".

Finalment, la ITC ha apuntat en un comunicat que comunicarà les actuacions "a l'Autoritat Laboral i a la instància judicial penal coneixedora de la causa", i ha remarcat que ha col·laborat amb la justícia i ho seguirà fent "si es requereix".

El secretari de Treball del Govern, Enric Vinaixa, ha dit que el procés de sanció a Iqoxe ha sigut "complicadíssim" per la policia laboral catalana. "Davant d'un accident, molta informació es pot esvair", ha recordat. Alhora, ha advertit que "el recorregut d'aquest terrible accident segueix en la via penal", ja que "des del primer moment, la Inspecció, la Fiscalia i els jutjats de Tarragona han estat en contacte".

La sanció interposada és "la màxima" que permet la llei i una de les més altes que ha posat la Inspecció. Precisament aquesta setmana es donava a conèixer la multa de 328.000 a CIDAC, una empresa de Cornellà on va morir un treballador de 19 anys. Preguntat per la diferència entre totes dues sancions, Vinaixa ha explicat que tots dos casos eren "molt greus" però en un cas la Inspecció ha pogut investigar "de forma fefaent" les irregularitats per part de l'empresa.

tracking