SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

El secretari de l'ONU veu amb bons ulls els indults, una porta al diàleg amb Catalunya

Guterres defensa que fer passos perquè fructifiqui és primordial de cara a solucionar políticament els conflictes || Sánchez descarta un referèndum sobre els acords de la taula amb la Generalitat

El secretari de l’ONU, Antonio Guterres, i el president Pedro Sánchez durant la reunió d’ahir.

El secretari de l’ONU, Antonio Guterres, i el president Pedro Sánchez durant la reunió d’ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va donar suport ahir davant del president del Govern central, Pedro Sánchez, a la seua estratègia per resoldre el conflicte polític a Catalunya. Preguntat per la seua posició respecte a la recent concessió dels indults als presos per l’1-O i si els veu com un punt d’inflexió per començar una nova etapa de negociació, el dirigent portuguès va assegurar que “malgrat que no és propi del secretari general de les Nacions Unides comentar les qüestions polítiques internes d’un país”, considera que “hi ha un principi global essencial”, que és que “tots els problemes han de resoldre’s políticament, i el diàleg és un instrument indispensable per resoldre els problemes del nostre temps”.

Així mateix va avalar l’esforç per crear les condicions que el facilitin.

Guterres va fer aquestes declaracions des de La Moncloa en una compareixença conjunta amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui va mantenir una reunió. El secretari general de l’ONU, no obstant, sí que va obviar posicionar-se respecte a si existeix o no el dret que els catalans decideixin el seu futur a través d’un referèndum d’autodeterminació.

Aposta per la convivència

Per la seua part, Sánchez va insistir en la seua aposta per la convivència com a objectiu central dels indults i del procés obert amb el Govern i va aclarir que, de la mateixa manera que està en contra d’un referèndum d’autodeterminació, tampoc en preveu un de consultiu, com el que podria avalar l’article 92 de la Constitució, dels eventuals acords que s’aconsegueixin a la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat, que es reunirà al setembre. “Tot allò que separa la ciutadania, que l’obliga a haver de definir-se en un o un altre sentit quant a les seues identitats, a mi em sembla que el que fa és soscavar el que nosaltres volem deixar enrere”, va asseverar el president espanyol. L’aposta per aquest tipus de consultes la van obrir dijous els ministres de Transport, José Luis Ábalos, i el de Polítiques Territorials, Miquel Iceta.

Sánchez assegura que les consultes divideixen la ciutadania perquè els fa posicionar-se en un bàndol

Per a Sánchez, la fórmula ha de ser la del diàleg per arribar a l’acord i sempre dins de la legalitat democràtica. En aquest sentit, va recordar la denominada “Agenda del Retrobament” que va plantejar al Govern català, on “no només es toquen temes que afecten l’agenda més independentista, sinó aquells que afecten tota la ciutadania de Catalunya, vinculada amb els aspectes socioeconòmics i les inversions”.

Durant la roda de premsa conjunta van parlar també de la forma de fer front als reptes globals com són la pandèmia o el canvi climàtic.

Fa dies que el referèndum que demana la Generalitat per resoldre el conflicte polític rep comentaris de formacions de tots els àmbits. Des del PP van afirmar ahir que el més probable és que finalment Sánchez “claudiqui davant dels seus socis independentistes” i pacti una consulta. Per la seua banda, des del PNB van assegurar que si el president no s’hi obre és perquè està rebent pressions de certes parts del PSOE i dels mitjans.

Cuixart augura el fracàs d’una consulta sobre autogovern

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va assegurar ahir que el referèndum sobre l’autogovern i el finançament català que va defensar aquest dijous el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, està “condemnat al fracàs”. Així es va pronunciar en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què també va demanar a la Generalitat que doni una “resposta molt contundent” i que “trobi instruments” per protegir els servidors públics del Tribunal de Comptes, als quals els demana una fiança de 5,4 milions.

Els presos indultats de Junts visiten Puigdemont

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn es van retrobar ahir amb l’expresident de la Generalitat i líder del partit, Carles Puigdemont, i els exconsellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, a Waterloo. Aquesta va ser la primera trobada en persona dels exconsellers amb Carles Puigdemont des de la tardor del 2017, després que els quatre fossin excarcerats la setmana passada gràcies als indults.

Tots ells, que van assegurar que estaven “molt emocionats” amb el retrobament, van mantenir una reunió a porta tancada a la Casa de la República, sense que transcendís el que hi van parlar.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, té previst veure’s també amb Puigdemont a Waterloo dimecres.

El secretari de l’ONU, Antonio Guterres, i el president Pedro Sánchez durant la reunió d’ahir.

El secretari de l’ONU, Antonio Guterres, i el president Pedro Sánchez durant la reunió d’ahir.EFE

tracking