SEGRE

LABORAL ACCIDENT

Sanció de 180.000 euros a Iqoxe per l'explosió que va deixar tres morts

Multa proposada per Inspecció de Treball per una “infracció molt greu” || La química de Tarragona va incomplir els protocols de prevenció i seguretat laboral

Estat en el qual va quedar la planta d’Iqoxe a la Canonja després de l’explosió.

Estat en el qual va quedar la planta d’Iqoxe a la Canonja després de l’explosió.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC), dependent de la Generalitat, ha proposat sancionar amb 180.000 euros per una infracció molt greu l’empresa química Iqoxe per l’explosió que va causar la mort de tres persones i en va ferir quatre més el gener de l’any 2020 a Tarragona.

La proposta de sanció és el resultat d’una investigació i anàlisi de documentació per part de l’organisme de la Generalitat que ha determinat “la responsabilitat de l’empresa” en els fets ocorreguts a la planta de la Canonja i constata la gravetat de la infracció “pels diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral” durant el procés de producció d’una substància química coneguda com a MPEG 500.

Aquesta sanció és la més alta que es contempla per aquest tipus d’infraccions, segons va informar el departament d’Empresa.

Proposta paral·lela

Paral·lelament, Inspecció també fa una proposta de recàrrec de sis prestacions que l’empresa haurà d’abonar a la Seguretat Social “de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat que van tenir l’accident”. Els fets van produir el 14 de gener de l’any 2020 a la planta que Iqoxe té a la Canonja a conseqüència de l’explosió d’un reactor de la factoria, dedicada a la producció d’òxid d’etilè, glicols i derivats d’etilè i propilè.

Mesos enrere, la Inspecció de Treball ja va tramitar un expedient d’infracció per obstrucció contra l’empresa, per les “contínues dilacions” en l’entrega de la documentació requerida per aclarir el cas.

El sindicat de Comissions Obreres va valorar positivament la sanció, en considerar que finalment “s’ha donat la raó a les reiterades denúncies imposades pels continus incompliments per part de l’empresa en matèria de prevenció i seguretat laboral”. Amb tot, va recordar a les administracions que encara està pendent una millora del polígon petroquímic de Tarragona.

Per la seua banda, l’empresa ja va avançar la seua intenció de recórrer la proposta de sanció, i va argumentar que “les conclusions d’ITC no s’ajusten a la realitat dels fets que es van produir abans de l’accident del gener”.

tracking