SEGRE

TRIBUNALS

El jutge imputa Repsol i CaixaBank pels encàrrecs a Villarejo

El jutge imputa Repsol i CaixaBank pels encàrrecs a Villarejo

L’excomissari Villarejo, a l’arribar a la comissió del Congrés.

L’excomissari Villarejo, a l’arribar a la comissió del Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de la Audiencia Nacional Manuel García Castellón ha imputat Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques en la causa sobre els encàrrecs realitzats a l’excomissari José Villarejo que tindrien per objectiu investigar a l’expresident de Sacyr Luis del Rivero.

El magistrat atén la petició formulada ahir per la Fiscalia Anticorrupció, i cita com investigades a ambdues companyies, que declararan el proper 26 de juliol a les 10:00 hores per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets.

Aquesta peça separada del cas Tándem es refereix al conegut com a "projecte Wine" desenvolupat entre 2011 i 2012, sobre el presumpte espionatge encarregat a Cenyt, empresa vinculada a Villarejo, per investigar l’expresident de Sacyr per la seua relació amb Petrolis Mexicans (Pemex) per aconseguir el control de Repsol.

En un auto conegut aquest dijous, el magistrat indica que existeixen indicis que tant Repsol com CaixaBank, a través dels seus responsables de seguretat, van realitzar un encàrrec directe a Villarejo, quan es trobava en servei actiu al Cos Nacional de Policia, per investigar a Del Rivero i el seu entorn.

Segons l’opinió del titular del jutjat central d’Instrucció número 6, existeixen dubtes sobre la diligència feta servir per les dos entitats en la contractació de Villarejo en un moment en què aquest encara era funcionari públic.

De fet, aprecia un greu fallo a la diligència exigible per constatar que Cenyt mai no va estar habilitada per exercir activitats de seguretat privada en tractar-se d’una comprovació que pot efectuar-se a través de la Unitat Central de Seguretat Privada de la Policia Nacional.

Per al jutge, resulta especialment cridaner que no es practiqués aquesta comprovació quan els dos caps de seguretat de Repsol i CaixaBank que van contractar a Villarejo -i que ja es troben investigats en la causa- havien format part de la Policia.

Així, afegeix, encara que ambdós no es trobaven en actiu, havien de conèixer l’escalafó dels membres del Cos Nacional de Policia per saber que Villarejo exercia com a policia en actiu quan les dos companyies van contractar els seus serveis.

Aquesta falta de diligència deguda, conclou García Castellón, fa necessari que les dos cotitzades expliquin en seu judicial "per què va poder produir-se aquesta situació".

L’expresident de CaixaBank Isidro Fainé i el president de Repsol, Antonio Brufau, ja van ser imputats a mitjans d’abril per aquests fets, després que el magistrat entengués que "probablement" en alguna de les converses que ambdós van mantenir en aquella època "van acordar compartir l’esmentada informació, atesa la confluència d’interessos".

En el seu interrogatori, ambdós van reconèixer haver acordat investigar el moviment de la constructora i Pemex sobre Repsol pel "perill" que suposava, si bé van rebutjar que en aquell moment coneguessin que l’excomissari s’anava a fer càrrec d’aquests serveis.

tracking