SEGRE

POLíTICA

Sánchez presenta el seu "Govern de la recuperació" per a l'etapa postpandèmia

El cap de l'Executiu ha presentat aquest dissabte el que ha definit com al "Govern de la recuperació" davant de la nova etapa que s'obre per deixar enrere definitivament les conseqüències de la pandèmia, una remodelació que ha suposat la sortida de set ministres

Sánchez presenta el seu

Sánchez presenta el seu "Govern de la recuperació" per a l'etapa postpandèmiaPool Moncloa/Borja Puig de la Be

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sánchez ha comunicat l’àmplia crisi ministerial en una declaració institucional després d’haver-ne informat el rei, davant de qui els nous ministres prendran possessió dels seus càrrecs dilluns vinent per participar l’endemà en la seua primera reunió del Gabinet.

"Des d’avui", ha dit, "comença el Govern de la recuperació, un Govern de dones i d’homes per superar per complet la pitjor calamitat viscuda per la humanitat en dècades i aprofitar una oportunitat excepcional de construir una Espanya millor".

Ha afegit que suposa una renovació generacional, ja que l’edat mitjana serà ara de 50 anys davant els 55 de l’anterior Govern, i reforçarà la presència de dones (abans un 54% i ara un 63%) ratificant Espanya com a "referent en la paritat de gènere".

Així mateix ha destacat que s’incorporen perfils de la política municipal amb trajectòries d’èxit.

La principal tasca del Govern, segons ha recalcat, serà consolidar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació i gestionar l’"enorme oportunitat" que representen els fons europeus per modernitzar l’economia.

Una modernització que ha dit que ha de ser més verd i més digital i ha de donar resposta a les demandes dels més joves i enfortir l’agenda feminista.

Sánchez ha explicat que l’estructura del Govern es manté encara que es redueixen de quatre a tres les vicepresidències: Nadia Calviño (primera), Yolanda Díaz (segona) i Teresa Ribera (tercera). Les tres mantindran les seues actuals competències.

Respecte a les incorporacions, Pilar Llop serà la nova ministra de Justícia, i Sánchez ha destacat la "mesura" que ha demostrat com a presidenta del Senat a més de recordar que és jutgessa de carrera i sempre ha evidenciat el seu compromís feminista des de la societat civil i des d’altres responsabilitats com la de delegada del Govern contra la violència de gènere.

De José Manuel Albares, nou titular d’Afers Exteriors, ha dit que és "un jove però experimentat diplomàtic" que actualment era ambaixador a França i abans havia estat el seu secretari general d’Assumptes Internacionals.

Raquel Sánchez Jiménez serà la ministra de Transport. El cap del Govern ha recordat que des de 2014 era alcaldessa de Gavá (Barcelona) i ha demostrat els seus dots per a la "gestió propera" i el desenvolupament de polítiques en defensa del medi ambient i la mobilitat sostenible.

Sánchez ha comunicat que la ministra d’educació i Formació Professional serà Pilar Alegría, que va guanyar les últimes eleccions municipals a Saragossa, ara era delegada del Govern a l’Aragó i, docent de professió, en la seua trajectòria ha destacat per la seua "sensibilitat social".

Félix Bolaños, nou ministre de la Presidència, ha assegurat que continuarà sent un dels seus principals col·laboradors després d’haver estat secretari general de la Presidència del Govern i haver demostrat que és "un home preparat, tenaç, eficaç i que coneix com pocs les estructures i el funcionament" de l’Executiu.

La fins ara alcaldessa de Puertollano, Isabel Rodríguez, serà ministra de Política Territorial i ocuparà també el lloc de portaveu, i Sánchez ha considerat que "malgrat la seua joventut, atresora una experiència de gestió molt notable" i sempre s’ha caracteritzat pel seu compromís social.

"La seua empenta i la seua proximitat facilitaran encara més la comunicació amb la societat", ha afegit.

Respecte de Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació, ha recordat que era alcaldessa de Gandia des de 2014 i ha desenvolupat "una gran tasca" en la seua gestió.

Pel que fa a les incorporacions, ha comunicat que Miquel Iceta passarà a ser ministre de Cultura i Esports i María Jesús Montero sumarà a les seues competències com a ministra d’Hisenda la Funció Pública.

Sánchez s’ha referit als ministres sortints per agrair-los que hagin entregat "tot el seu temps, el seu talent i el seu esforç" a Espanya, que hagin demostrat la seua "extraordinària" vocació de servei públic en "la situació més extrema viscuda per Espanya en dècades" i que "s’hagin deixat la pell" en les seues comeses.

Ha citat a cada un d’ells (Carmen Calvo, José Luis Ábalos, Arancha González Laya, Juan Carlos Campo, Isabel Celáa, José Manuel Rodríguez Uribes i Pedro Duque), ha elogiat la "fermesa" que han demostrat i ha assegurat que el seu agraïment no és un mer formulisme, sinó la manifestació d’un just reconeixement.

Sánchez ha insistit que queden 30 mesos de legislatura i el Govern inicia una etapa amb un nou impuls per emprendre la recuperació que ha d’arribar a tota la societat "aportant joventut i proximitat".

"A més d’un canvi, és un rejoveniment molt important de l’equip governamental", ha afegit.

El cap del Govern ha explicat que tots assistim a la progressiva represa de la vida social i a la "impetuosa" recuperació econòmica i "és en aquest moment quan podem rellançar amb tota la força l’agenda de canvis del discurs d’investidura" i que ha estat condicionada per la pandèmia.

tracking