SEGRE

ECONOMIA CONSUM

El preu de la llum bat un altre rècord en plena onada de calor

Assoleix un cost mitjà de 90,77 euros el MWh || Per la despesa d'emissió de CO2, la pujada del gas i les altes temperatures

La llum va assolir ahir un preu màxims de 103 euros/MWh.

La llum va assolir ahir un preu màxims de 103 euros/MWh.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs es va situar ahir de mitjana en els 90,77 euros el megawatt/hora (MWh), la qual cosa representa un rècord històric per a un diumenge, impulsat per l’onada de calor que ha afectat aquest cap de setmana gran part de la Península (més informació a la pàgina 28).

El preu màxim va assolir els 103,63 euros/MWh i el mínim els 67,98 euros/MWh, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE). Així doncs, el cost de la llum va tornar a marcar preus rècord al superar el límit assolit al juny, quan es va registrar una mitjana mensual de 83,30 euros, i està només nou euros per sota del preu rècord anual de 99,8 euros el MWh assolit el passat 2 de juliol.

El ministeri d’Indústria avisa que els elevats preus es mantindran els propers mesos

Fonts del sector atribueixen aquest màxim a una combinació de factors, com l’onada de calor, els costos dels drets d’emissió de CO2 –que han superat els 50 euros per tona– i la pujada en el preu del gas. Aquests factors pesen més que el fet que es tracti d’un diumenge, un dia en què l’activitat industrial es redueix notablement.

Aquests elevats preus penalitzen la indústria i els particulars, especialment els 10,5 milions acollits al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), que veuen com les mesures de contenció de preus adoptades pel Govern central no estan propiciant encara l’efecte desitjat.

Val a recordar que a inicis d’aquest mes va entrar en vigor la mesura de suspensió temporal de l’impost del 7% a la generació elèctrica per al tercer trimestre d’aquest any aprovada pel Govern de l’Estat. Hi caldria afegir la reducció de l’IVA del 21% al 10% aplicada per contenir el cost del rebut de la llum.

La vicepresidenta quarta del Govern central i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va advertir fa uns dies que els alts preus de l’electricitat registrats les últimes setmanes es mantindran durant els propers mesos.

tracking