SEGRE

ESTAT D'ALARMA

El TC declara inconstitucional el primer estat d'alarma amb 5 vots en contra

Certifica que el confinament domiciliari només es podia haver fet amb un estat d'excepció

El president de Vox, Santiago Abascal, a les portes del Tribunal Constitucional després de presentar el recurs.

El president de Vox, Santiago Abascal, a les portes del Tribunal Constitucional després de presentar el recurs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el primer estat d’alarma decretat pel Govern per combatre la pandèmia, una decisió molt ajustada que ha comptat amb l’oposició de cinc dels onze magistrats, informen a Efe fonts jurídiques.

Després de diversos plens de deliberació, finalment el vot de la vicepresidenta, Encarnación Roca, ha estat decisiu per inclinar la balança a favor dels cinc magistrats -tots ells del bloc conservador- que han estimat que el paraigua legal per adoptar el confinament general de la població havia d’haver estat l’estat d’excepció i no el d’alarma.

Els altres cinc -tres progressistes i dos conservadors-, per contra, han continuat considerant que el Govern va actuar correctament optant per l’estat d’alarma per decretar el confinament domiciliari.

D’aquesta forma, segons avancen les fonts consultades, la majoria del tribunal ha votat a favor de la ponència del magistrat Pedro González Trevijano, que decreta la inconstitucionalitat de l’estat d’alarma. Tant la sentència com els previsibles vots particulars es coneixeran en els propers dies.

tracking