SEGRE

CONSELL DE MINISTRES PRIMERA REUNIÓ

El Govern central assegura que mantindrà la via del diàleg i la reconciliació amb Catalunya

Encara que demana focalitzar també l'atenció en altres temes, com el seu potencial industrial || L'Executiu arranca aprovant una pluja de milions per a les comunitats en matèria d'habitatge i educació

El nou Consell de Ministres posa a l’entrada del palau de La Moncloa per a la tradicional foto de família abans de la primera reunió després de la remodelació.

El nou Consell de Ministres posa a l’entrada del palau de La Moncloa per a la tradicional foto de família abans de la primera reunió després de la remodelació.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Consell de Ministres es va posar ahir a caminar assegurant que continuaran apostant per la via de reconciliació i el diàleg amb Catalunya i aprovant inversions milionàries en matèria d’automoció, habitatge, educació i indústria cultural, que majoritàriament provindran dels fons de recuperació europeus, dels quals Espanya rebrà el primer tram de 9.000 milions en les pròximes setmanes (vegeu més informació a la pàgina 19).

L’acabada d’estrenar portaveu de l’Executiu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va assegurar que la profunda remodelació del Govern central no suposarà un canvi respecte a la direcció presa en les relacions amb Catalunya, una cosa que temien alguns sectors de l’independentisme. En aquest sentit, va assenyalar que seguiran apostant per “recuperar el camí de diàleg amb l’únic objectiu clar de millorar la convivència i la tranquil·litat a la societat catalana”. “Crec que el president ha marcat molt bé aquesta ruta i aquesta serà també la meua tasca com a ministra”, va asseverar.

La portaveu, que no va voler posicionar-se sobre l’eventual referèndum consultiu respecte a un gran acord sobre autogovern que va defensar el seu antecessor, Miquel Iceta, va advocar per parlar també de Catalunya en altres termes que no tinguin res a veure amb el conflicte polític. Així va recordar que Catalunya “és una peça clau en el desenvolupament territorial d’Espanya” i un territori líder en el sector de l’automoció.

La portaveu tampoc va voler aclarir si la comissió bilateral amb la Generalitat es reunirà aquest mes de juliol com estava previst, ni sobre el possible recurs que estudien presentar contra el fons de 10 milions del Govern català destinat a donar suport als encausats pel Tribunal de Comptes..

D’altra banda, l’Executiu central ha volgut començar la nova etapa amb la vista posada en la recuperació econòmica aprovant una pluja de milions en inversions.

A més de donar llum verda al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat anunciat dilluns, al qual es destinaran 4.295 milions d’euros fins al 2023 i que podrà generar uns 140.000 llocs de treball, el Consell de Ministres va aprovar la distribució de més de 1.185 milions d’euros a les comunitats autònomes per invertir en política educativa. D’aquests, Catalunya rebrà 175 milions que estaran destinats, entre altres coses, a instal·lar i mantenir aules digitals interactives, comprar dispositius portàtils i llibres de text, impulsar programes de reforç educatiu en centres d’especial complexitat o en la capacitació del professorat en l’àmbit de la digitalització.

En matèria d’habitatge, el desemborsament serà de 1.631 milions, dels quals Catalunya en percebrà 264,7 per a la rehabilitació d’habitatges socials i edificis públics. Per a la revalorització de la indústria cultural i l’enfortiment del sector audiovisual i la creació digital es va autoritzar el repartiment de 50 milions en crèdits. L’Executiu, que es va tornar a reunir per primer cop des del març del 2020 a la sala “històrica”, va confiar d’aquesta manera en una ràpida sortida de la crisi.

D’altra banda, des d’Unides Podem van reafirmar que el seu espai polític dona per tancat actualment el cicle de remodelació a l’Executiu de coalició en un futur pròxim, ja que la seua intenció és cursar, si res ho impedeix, aquesta nova etapa de la legislatura amb el gabinet actual.

Sánchez col·loca un exdiputat del PSC de secretari de Comunicació El president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit renovar també la secretaria d’Estat de Comunicació per afrontar la nova etapa que ha obert a l’Executiu després de l’àmplia remodelació que va emprendre aquest dissabte passat; una renovació que arribarà en els pròxims dies amb la sortida del secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, al qual substituirà en el càrrec l’exdiputat del PSC Francesc Vallès.

tracking