SEGRE

CARIB POLÍTICA

EUA nega que estigui darrere de les protestes contra el règim a Cuba

Joe Biden exigeix al seu homòleg Díaz-Canel que no reprimeixi la població || La crisi a l'illa caribenya divideix els partits del Govern de coalició a Espanya

Una de les marxes de manifestants cubans crítics amb el Govern dilluns a l’Havana.

Una de les marxes de manifestants cubans crítics amb el Govern dilluns a l’Havana.ALEXANDRE MENEGHINI - REUTERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern dels Estats Units va negar ahir estar al darrere de les inèdites protestes antigovernamentals a Cuba, com afirmen les autoritats de l’illa, i va demanar que s’eviti la violència contra els manifestants, que van rebre el suport de tots els actors polítics del país nord-americà.

L’assumpte va rebre tal atenció a Washington que el president Joe Biden va haver de reaccionar dos vegades: primer amb un comunicat en el qual va afirmar que les manifestacions són “una crida a la llibertat” després de “dècades de la repressió i el patiment econòmic” per part del “règim autoritari de Cuba”. I posteriorment amb declaracions a la premsa a la Casa Blanca, que van ser més fermes i en les quals es va dirigir directament al Govern de Miguel Díaz-Canel.

“El poble cubà està exigint la seua llibertat a un règim autoritari.

No crec que hàgim vist res similar a aquestes protestes en molt, molt temps, o potser mai, francament”, va manifestar..

La policia i l’exèrcit de Cuba han detingut desenes de manifestants i activistes opositors en diverses ciutats de l’illa, segons recull la premsa internacional. La directora d’Amnistia Internacional a Amèrica, Erika Guevara, va acusar la policia d’utilitzar armes de foc contra la gent a les protestes que van esclatar al país. Segons informa la mateixa organització, la policia va ferir de bala almenys tres persones a Cárdenas.

Entre els detinguts es troba la corresponsal del diari espanyol ABC a Cuba, Camila Acosta, segons va informar el mateix mitjà, després que ho avancés Cubanet, digital per al qual també treballa.

A Espanya, la crisi a l’illa caribenya ha dividit els socis del Govern de coalició en les seues reaccions. Mentre que el Govern central va assegurar que està “molt preocupat per Cuba” i que “Espanya és una democràcia plena que defensa la democràcia, els drets i les llibertats”, Podem, soci de l’Executiu, va negar que l’actual règim cubà sigui una dictadura.

La postura del Govern espanyol va ser considerada tèbia i equidistant per part de l’oposició, que va coincidir a mostrar suport al poble cubà i demanar al president Pedro Sánchez una “condemna expressa de la repressió”.

tracking