SEGRE

PANDÈMIA DRETS

El TC anul·la l'estat d'alarma i obre la porta a reclamar les multes

Invalida l'article que imposava el confinament, ja que s'hauria d'haver aprovat amb un estat d'excepció || Set mil lleidatans podrien deslliurar-se del pagament

Un control policial durant el primer confinament a Lleida, l’abril de l’any passat.

Un control policial durant el primer confinament a Lleida, l’abril de l’any passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat una part del primer estat d’alarma aprovat pel Govern central per combatre la pandèmia. Es tracta de l’article del decret d’estat d’alarma que prohibia la lliure circulació de persones i imposava el confinament domiciliari. El TC, després d’una ajustada votació (6 vots contra 5), ha dit que aquest punt del decret és inconstitucional perquè suposa una eliminació d’un dret fonamental, la qual cosa no pot aconseguir un simple estat d’alarma, sinó que es requereix un estat d’excepció.

L’estat d’alarma és aprovat només pel govern. Dura quinze dies i les posteriors pròrrogues han de ser avalades pel Congrés. L’estat d’excepció no pot ser aprovat pel govern en solitari. Necessita l’aprovació del Congrés des del primer dia que s’aprova.

Aquest fet comportarà probablement l’anul·lació de totes les multes interposades entre els mesos de març i juny de l’any passat per saltar-se el confinament ara declarat inconstitucional. A Lleida set mil persones van ser sancionades per aquesta raó. Els que ja han pagat poden reclamar els diners, i els que tenen els expedients encara en tràmit poden sol·licitar que s’anul·li la tramitació. A tot Catalunya, 130.000 persones van ser sancionades per saltar-se el confinament entre el març i el juny de l’any passat. I a tot Espanya van ser més d’un milió.

Ja quan es va decretar el primer estat d’alarma, el catedràtic de Dret Penal de la UdL i la UOC Josep Maria Tamarit va expressar a aquest diari la seua estranyesa per la docilitat amb la qual els juristes havien acceptat la limitació de drets fonamentals que comportava aquella mesura i va explicar que les sancions es podrien recórrer.

Ahir, el lletrat lleidatà Xavi Prats, de Prats Advocats, va dir que “esperem que la sentència estableixi com es procedirà a la devolució de les quantitats pagades. Entenc que totes les sancions són nul·les. No s’hauran de pagar les no pagades i podrem recuperar les que s’hagin abonat. Es preveu una allau de reclamacions”.

La nova ministra de Justícia, Pilar Llop, va comparèixer ahir per defensar l’adopció de l’estat d’alarma, que va servir, va dir, per salvar 450.000 vides. Llop va mantenir que el Govern central va declarar l’estat d’alarma el 14 de març del 2020, “tan sols tres dies després” que l’Organització Mundial de la Salut declarés la pandèmia, “davant de l’extrema emergència per a la salut pública i la rapidesa de propagació” de la malaltia. “El deure del Govern era prendre mesures immediates, urgents i proporcionades”, encara que va precisar que respecta la decisió del Constitucional.

tracking