SEGRE

POLÍTICA

El Govern Britànic reconeix Guaidó com a únic president de Veneçuela

Tot i això, el Tribunal Suprem ha de decidir a qui reconeix l’Executiu com a governant veneçolà

Juan Guaidó, ahir, a Caracas.

Juan Guaidó, ahir, a Caracas.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern britànic va afirmar aquest dilluns que únicament reconeix Juan Guaidó com a president de Veneçuela, un aclariment que serà clau en el procés en curs sobre l’accés als actius veneçolans dipositats a Anglaterra.

Així ho afirmava James Eadie, l’assessor jurídic del ministeri d’Exteriors de Londres, davant del Tribunal Suprem. "És l’únic individu que es reconeix l’autoritat per actuar en nom de Veneçuela com a cap de l’Estat", va assegurar.

Als documents tramitats davant del Suprem, l’advocat, que va fer una breu declaració verbal, assenyala que "està clar que només un president i únicament un és reconegut", i afirma que "no és ambigua" una declaració en aquest sentit emesa pel Ministeri d’Afers Estrangers el 4 de febrer de 2019.

En aquesta declaració, el ministeri reconeixia Guaidó com a "president constitucional interí de Veneçuela" fins que se celebrin eleccions "creïbles", el que els advocats del bàndol del president veneçolà Nicolás Maduro consideren que pot significar que es reconeix a Guaidó de "iure" (per dret) però no "de facto" (de fet), ja que, a la pràctica, no controla les institucions del país.

En el procés actual, que se celebra fins dimecres, el Suprem ha de determinar qui reconeix l’Executiu britànic com a governant a tots els efectes de Veneçuela. En cas que acabi que és a Guaidó, ha de decidir si té potestat per investigar els seus nomenaments polítics en aquest país, ja que han estat invalidats per la Justícia veneçolana.

El dictamen del Suprem, que es coneixerà més endavant, és necessari perquè després el Tribunal Superior pugui autoritzar l’accés a les reserves d’or custodiades pel Banc d’Anglaterra, valorades en 1.600 milions d’euros (o 1.900 milions de dòlars), així com a 120 milions de dòlars resultat d’una permuta d’or executada per Deutsche Bank.

La junta del Banc Central de Veneçuela (BCV) designada per Maduro, presidida per Calixto Ortega, vol accedir a aquests actius per finançar mitjançant l’ONU la lluita contra la covid-19, però la junta "ad hoc" del BCV nomenada per Guaidó prova d’impedir-ho.

Precisament, el Suprem estudia un recurs elevat per la junta "ad hoc" de Guaidó, que demana que s’anul·li un fallo desfavorable emès el passat 5 d’octubre pel Tribunal d’Apel·lacions.

Aquest tribunal va invalidar un error del 2 de juliol de 2020 del Superior, que atorgava a l’equip del dirigent opositor l’autoritat sobre els actius dipositats a Anglaterra.

L’ENTRAMAT LEGAL

La sessió d’avui va estar centrada en l’exposició de Timothy Otty, advocat del bàndol de Guaidó, que va dir que aquest és qui ha de poder accedir als actius a causa que el ministeri d’Exteriors britànic el va reconèixer com a cap de l’Estat veneçolà en la seua declaració de 2019.

En línia amb l’assessor del ministeri, Otty va rebutjar la posició de l’advocat de la junta del BCV de Maduro, Nick Vineall, que afirma que aquesta declaració governamental va ser "ambigua" i assenyala que, a la pràctica, Londres manté relacions diplomàtiques amb l’Administració de Maduro.

Tant el bàndol de Guaidó com l’Executiu de Londres argüeixen que la Justícia britànica ha de donar per bona la declaració del Govern sobre Guaidó en virtut de la doctrina d’"una sola veu", que commina a les institucions de l’Estat a actuar unitàriament en política exterior.

També sostenen que, a l’empara de la doctrina sobre actes d’un estat forà, el tribunal no té potestat per investigar si els nomenaments en territori veneçolà de Guaidó en el seu presumpte càrrec de cap de l’Estat són o no legals, a l’empara de la legislació d’aquest país.

Vineall manté, per contra, que la Justícia britànica sí que ha de tenir en compte que tant el càrrec que diu ostentar Guaidó, que no es va presentar a les eleccions veneçolanes de desembre de 2020, com els seus actes i nomenaments polítics, entre ells a la junta "ad hoc" del BCV, han estat invalidats pel Tribunal Suprem de Caracas.

tracking