SEGRE

LABORAL POLÍTICA

Els interins des de fa més de 10 anys accediran a plaça sense fer oposicions

Més de 5.700 funcionaris lleidatans no tenen plaça fixa

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés va convalidar ahir el decret llei de mesures urgents per reduir la temporalitat en l’ocupació pública gràcies a un acord in extremis entre el ministeri d’Hisenda i ERC, que donarà una major prioritat en l’accés a les places fixes als interins que ja ocupen aquests llocs estructurals.

Els canvis s’introduiran durant la tramitació de la norma com a projecte de llei, un procés que hauria de concloure a finals d’octubre. En virtut de l’acord, els interins que portin més de deu anys ocupant una plaça estructural que mai hagi estat convocada podran adjudicar-l’hi sense necessitat de passar una oposició, sinó únicament per una valoració de mèrits. La norma també donarà potestat a les comunitats autònomes per decidir si l’examen per a les places d’estabilització que convoquin és o no eliminatori.

La mesura pretén reduir del 30 al 8 per cent els interins i regularitzar-ne uns 300.000 en tres anys

La mesura, impulsada quan Miquel Iceta era encara ministre d’Administracions Públiques, pretén reduir la temporalitat a l’Administració Pública del 30% actual fins al 8%, inclou la regularització de 300.000 treballadors interins abans del 31 de desembre del 2024, a través de la convocatòria de les places estructurals ocupades des de fa més de tres anys, i una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, per a qui no superi l’examen.

Malgrat que la votació del decret va ser ajustada, amb un sol vot de diferència entre el sí i el no, la decisió dels republicans, Podem, Compromís i Terol Existeix de votar a favor i l’abstenció del PNB i Més País va permetre tirar endavant una norma que ha generat molta oposició entre alguns socis de govern. Entre aquests Bildu, que hi va votar en contra, igual que Junts, PDeCAT, Cs, Vox i PP. D’altra banda, com a curiositat, una diputada de Podem hi va votar en primera volta en contra a tall de “protesta”, ja que és metge i tots els seus companys són interins. 

Més de 5.700 funcionaris lleidatans no tenen plaça fixa

Aquesta nova normativa afectarà un terç dels empleats de la Generalitat, cosa que a Lleida suposaria unes 5.500 persones, sense comptar amb el personal al servei de les administracions estatal, provincial i locals. També concernirà uns 100 interins de la Paeria i un altre centenar que treballen a la diputació de Lleida. Es calcula que a Espanya hi ha 800.000 interins, uns 90.000 dels quals a Catalunya. La intenció és estabilitzar-ne 300.000 i situar la taxa de temporalitat per sota del 8%. Aquest objectiu va en la línia del que ha reclamat la justícia de la Unió Europea i també d’una sentència que va emetre el Suprem.

tracking