SEGRE

POLÍTICA

El retrat de Felip VI torna a l'Ajuntament de Barcelona

La resolució del Tribunal Suprem obliga la seva col·locació en tots els ajuntaments

Ajuntament de Barcelona

El retrat de Felip VI torna a l'Ajuntament de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit, finalment, col·locar una foto del rei Felip VI en una paret del Saló dels Plens. El retrat, però, es situa en una paret lateral i no en el centre de la sala. La col·locació no ha estat voluntària, sinó que esdevé de la resolució que el passat 6 de juliol la Sala  III del contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va publicar i que obliga els ajuntaments a penjar una efígie de Felip VI al Saló de Plens.

Segons els magistrats, la presència de la imatge del rei ha de situar-se a un lloc "preferent" de la sala on se celebren els plens i és d'aplicació a tots els consistoris, independentment de la voluntat que expressi el ple de cada municipi. Així, la imatge d'un monarca ha retornat a la sala després que fa sis anys, el 2015, es retirés el bust de Joan Carles I.

Només començar el ple, l'alcaldessa Ada Colau, que duia una mascareta republicana, ha fet una intervenció en què ha remarcat que el canvi en la simbologia present al consell plenari és "per imperatiu legal" i per no comprometre la institució i els funcionaris públics del consistori. "Hem seguit les instruccions", ha dit en relació a les indicacions fetes pels serveis jurídics i la Direcció de Patrimoni de l'Ajuntament.Tot i això, ha afegit que aquells que defensen la monarquia haurien de reflexionar, ja que si hi ha una imatge del rei al Saló de Plens no és "ni per estima ni per respecte" sinó estrictament per una resolució judicial.

Colau també ha dit que segueix orgullosa d'haver retirat el bust del rei emèrit Joan Carles I i ha reafirmat que "no tornarà mai més" a lluir al saló del consistori perquè és "un corrupte confés fugat a una dictadura àrab".

Segons Colau, el fet de portar una mascareta republicana no té tant a veure amb la imatge del monarca sinó amb unes declaracions fetes per Ignacio Camuñas en presència del secretari general del PP, en què es va afirmar que la Guerra Civil era responsabilitat de la República. Colau ha qualificat les afirmacions de "gravíssimes" i les ha considerat una ofensa "als milers de persones torturades i violades pel cop d'estat feixista i la dictadura de Franco. "República és sinònim de democràcia, un cop d'estat feixista va ser el que va provocar la guerra civil", ha conclòs.

Les rèpliques de l'oposició

En nom del grup socialista ha intervingut el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni. Aquest ha criticat que es faci un "debat" sobre la simbologia monàrquica al Saló de Plens "quan hi ha temes importants" en l'ordre del dia i ha citat com a exemple l'estratègia contra la soledat no volguda. "Tapar un dels problemes que té la ciutat de Barcelona en aquests moments no és ponderat", ha assenyalat Collboni, que ha considerat que Colau "hauria pogut fer una intervenció més descriptiva i haver-ho deixat aquí".

En una segona intervenció, Colau ha puntualitzat al seu soci de govern, Jaume Collboni, que "fer una intervenció contra la banalització del feixisme i reivindicar la memòria de milers de represaliats no va en detriment de tota l'ordre del dia". Collboni ha volgut replicar però l'alcaldessa li ha negat el torn de paraula. "Ha finalitzat el torn, no té ús de la paraula", ha reblat Colau davant les peticions reiterades del primer tinent d'alcaldia.

El regidor d'ERC Jordi Coronas ha criticat que posar-se una mascareta republicana "sense batallar" és més aviat una "hipocresia escenogràfica" i ha assenyalat que no està conforme amb el retrat del rei per una qüestió de "qualitat democràtica", perquè "no representa gens els valors de la ciutat" i perquè "cal defensar les competències de Barcelona".

En el tram final del plenari, el regidor republicà Max Zañartu ha exhibit des del seu seient un quadre amb una foto del rei Felip VI cap per avall amb el missatge 'Per la llibertat dels Països Catalans encenem la flama'.

En una línia similar, el regidor de Junts per Catalunya Ferran Mascarell ha afirmat que "l'important és que l'esperit republicà imperi en les maneres de fer, no en les mascaretes".

La regidora de Ciutadans, Luz Guilarte, ha criticat que només es compleixi "part" de la sentència perquè també hi hauria d'haver la bandera i li ha retret "falta de pluralitat". També ha demanat a Colau que se centri en els problemes dels ciutadans.

El regidor del PP Josep Bou ha dit que la republicana és una bandera "espanyola" i "unionista". "Jo no estic en contra de la Segona República, però no vindré a defensar-la, forma part del passat", ha dit Bou.

Finalment, la regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha instat Colau a "no saltar-se la norma" i, en la mateixa línia, la regidora no adscrita Marilén Barceló ha demanat a l'alcaldessa "lleialtat institucional".

tracking